Kinesko cjepivo izazvalo zabrinutost: Koliko je zapravo učinkovito

1
Radiosarajevo.ba
Kinesko cjepivo izazvalo zabrinutost: Koliko je zapravo učinkovito
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Vodeća kineska vakcina protiv COVID-19, koju je razvio Sinovac Biotech, bila je efikasna samo 50,38 odsto u kasnim fazama ispitivanja u Brazilu, što je znatno niže nego što su pokazali raniji rezultati, navodi se u izjavi koju je objavila vlada Sao Paula.

Iako broj premašuje prag potreban za regulatorno odobrenje, pada daleko ispod prethodno najavljenih 78 odsto, što otvara pitanja u pogledu istinitosti podataka i podstiče skepticizam zbog očiglednog nedostatka transparentnosti u vezi sa kineskim cjepivima, piše CNN.

Analitičari kažu da bi stopa efikasnosti ove vakcine u Brazilu, koja je najniža među svjetskim konkurentima, mogla uticati na međunarodno povjerenje u cjepiva kineske proizvodnje i ometati napore Pekinga da popravi imidž.

"Institut Butantan i vlada Sao Paula izvještavaju da je cjepivo protiv koronavirusa postiglo ukupnu stopu djelotvornosti od 50,38 odsto u kliničkoj studiji provedenoj u Brazilu, uz (stopu efikasnosti) 78 odsto za blage slučajeve i 100 posto za umjerene i teške slučajeve COVID-19. Sve stope su veće od nivoa od 50 odsto koji zahtijeva WHO (Svjetska zdravstvena organizacija)", navodi se u izjavi objavljenoj u utorak.

Ovo će vjerovatno će zabrinuti naučnike, s obzirom na to da je prošle sedmice institut Butantan objavio djelomične rezultate "kliničke efikasnosti" koji govore o 78 do 100 odsto efikasnosti u prevenciji infekcija.

Yanzhong Huang, viši saradnik za globalno zdravstvo u Vijeću za međunarodne odnose sa sjedištem u SAD-u, opisao je efikasnost vakcine Sinovac od 50,38 odsto  kao "razočaravajući" rezultat koji ga je iznenadio.

Rezultati sugeriraju da je Coronavac manje efikasan od alternativnih cjepiva razvijenih od strane Pfizer-BioNTech i Moderna, koje imaju stopu efikasnosti od oko 95 odsto. Rusija kaže da je njeno cjepivo Sputnik V djelotvorno 91 odsto, dok britanska vakcina, koju su razvili Univerzitet Oxford i AstraZeneca, ima prosječnu efikasnost od 70 odsto.

Uprkos lošijim rezultatima od očekivanih, Huang je rekao da će cjepivo Sinovac i dalje biti "upotrebljivo" pomažući u ublažavanju pritisaka na zdravstvene sisteme, istovremeno smanjujući potencijalne smrtne slučajeve, s obzirom na njegovu veću efikasnost za umjerene i teške slučajeve koji zahtijevaju liječenje.

Međutim, njegova niska ukupna efikasnost mogla bi ometati sposobnost Sinovca da globalno proširi svoj tržišni udio, rekao je Huang.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije