Kineski investitori sve manje prisutni u Europi: Šta stoji iza opadanja broja akvizicija u 2023.?

0
Radiosarajevo.ba
Kineski investitori sve manje prisutni u Europi: Šta stoji iza opadanja broja akvizicija u 2023.?
Foto: DPA / Kineske firme sve rjeđe preuzimaju evropske industrijske pogone

Nakon straha da će kineski investitori prije deset godina preuzeti veliki dio evropske industrije, stvari su se značajno promijenile.

Kineske kompanije su prošle godine u Europi preuzele 119 domaćih, što je za 20 manje u odnosu na prethodnu godinu i gotovo 200 manje u odnosu na rekordnu 2016. godinu. Ukupno kinesko ulaganje od približno dvije milijarde dolara nije ni blizu polovine iz prethodne godine, pokazuje istraživanje konsultantske kompanije Ernst & Young (EY).

Iako su ove brojke procjene jer su detalji većine kineskih akvizicija nepoznati, jasno je da broj akvizicija i ukupna vrijednost ulaganja neprestano opadaju od 2017. godine. Stručnjaci objašnjavaju ovaj pad promjenom kursa u Pekingu, gdje vlast godinama usporava odljev kapitala u inostranstvo, a napetosti između Kine i Zapada također su porasle. Nadalje, i sama kineska ekonomija izgubila je na tempu rasta.

Denis Bećirović čestitao 1. maj: "Poboljšanje statusa radnika mora biti u fokusu svih nas"

Denis Bećirović čestitao 1. maj: "Poboljšanje statusa radnika mora biti u fokusu svih nas"

Unutar ovog općeg trenda, Njemačka, Švicarska i Austrija predstavljaju izuzetak jer su u tim zemljama kineske akvizicije porasle prošle godine. U Njemačkoj je zabilježeno 28 preuzimanja u vrijednosti od 202 miliona dolara, što je dvostruko više nego u 2022., ali i najmanje od 2010. godine. Švicarska i Austrija također su bilježile povećanje broja kineskih akvizicija, iako iz relativno niskih brojki.

Iako je Kina druga najveća svjetska ekonomija, nije među vodećim igračima u korporativnim ulaganjima u Njemačkoj, zauzimajući deveto mjesto iza Švicarske, Austrije i Luksemburga. S druge strane, američke kompanije prednjače s 225 preuzimanja.

Jedan od najvećih gradova na svijetu možda će ostati bez vode

Jedan od najvećih gradova na svijetu možda će ostati bez vode

Sun Ji, stručnjakinja za Kinu u EY, povećani pad kineskih ulaganja pripisuje rastućem političkom nepovjerenju s kojim se kineske kompanije suočavaju u Europi i na Zapadu. "Potencijalni kineski investitori vrlo pažljivo provjeravaju može li izbor kandidata za preuzimanje izazvati otpor vlasti i javnosti," istaknula je. Prema njezinoj procjeni, kineske kompanije će u narednim godinama vjerojatno preferirati izgradnju vlastitih pogona u Europi umjesto velikih akvizicija postojećih kompanija, piše dpa.

Posebno su zanimljive za kineske proizvođače automobila i baterija zemlje poput Mađarske, Španjolske, Francuske i sjevernih europskih zemalja zbog atraktivnih subvencija, brzog odobravanja projekata i jeftine energije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije