Kako napuniti mobitel ako nemaš struju: Ruanđani znaju

Radiosarajevo.ba
Kako napuniti mobitel ako nemaš struju: Ruanđani znaju
Foto: Screenshot / Mobilni kiosci poznati kao Shiriki

Kako napuniti mobitel ako kod kuće nemaš struju? U Ruandi su jedna od mogućnosti prijenosni kiosci na solarni pogon.

Mobilne kioske, poznate kao Shiriki, pokreću solarni paneli od 100 vati i mogu odjednom puniti do 30 mobitela. Mogu poslužiti i kao pristupne tačke za WiFi. Na kioscima koje je razvio African Renewable Energy Distributor (ARED), korisnici plaćaju pet centi za kompletno punjenje i tri centa za 10 minuta WiFi-ja. Korisnici također mogu kupiti pretplatu za StarTimes, popularnu TV mrežu u toj regiji, prenosi CNN.

ARED-ovi kiosci imaju ključnu ulogu u spajanju Ruanđana u područjima u kojima su mobiteli popularni, ali ih nije uvijek jednostavno napuniti. Godine 2017., na 100 Ruanđana bilo je 72 mobitela, prema podacima Svjetske banke, no samo 34 posto populacije ima pristup električnoj energiji.

Henri Nyakarundi, poduzetnik rođen u Ruandi, koji je odrastao u Burundiju i kasnije se preselio u SAD, kaže kako je potrebu za stanicama za punjenje uočio prilikom posjeta Ruandi. Vidjevši priliku za pokretanje posla koji bi mogao otvoriti radna mjesta u njegovoj domovini, Nyakarundi se 2013. godine vratio u Ruandu u pokrenuo ARED.

ARED iznajmljuje kioske agentima kroz franšizni model, uzimajući otprilike jedan posto provizije od ukupne prodaje svakog agenta. Oglasi koji se postavljaju na kioske također su jedan od izvora prihoda za ARED. Trenutačno u Ruandi postoji 68 kioska, a 2017. godine bilo ih je 23.

Kiosci su u prošlih šest godina imali 200.000 korisnika te su procesuirali gotovo 500.000 digitalnih transakcija. U ruralnim područjima, mnogi se Ruanđani oslanjaju na mobitele pri plaćanju i komuniciranju.

Povezanost se dramatično povećala širom Afrike. To je prostor u kojem želimo biti“, rekao je Nyakarundi za CNN.

Prije dvije godine kompanija se proširila na Ugandu uz pomoć novca američkog utjecajnog investitora Gray Matters Capitala, pa sada i tamo ima 10 kioska. ARED je dobio također podršku Microsoftova Affordable Access Initiative Grant Funda, a na njemačkoj web stranici za crowdfunding prošle godine prikupio je gotovo 275.000 dolara.

Iako se radi o biznisu temeljenom na profitu, ARED se nada i društvenom učinku. Kiosci su sklopivi i montirani na točkove, pa Nyakarundi smatra da je zbog toga ženama i osobama s invaliditetom lakše postati agentima. Osim toga, kompanija pruža pristup državnim zdravstvenim i obrazovnim sadržajima kroz offline aplikaciju, tako da korisnici ne moraju plaćati pristup WiFiju. Kiosci su također iznajmljeni humanitarnim organizacijama i izbjegličkim kapovima u Ugandi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije