Julian Assange proglašen političkim zatvorenikom: "Izjasnio sam se krivim za novinarstvo"

0
Radiosarajevo.ba
Julian Assange proglašen političkim zatvorenikom: "Izjasnio sam se krivim za novinarstvo"
Foto: Agencija Anadolija / Julian Assange proglašen političkim zatvorenikom

Julian Assange, u pratnji svoje supruge Stelle, učestvovao je na  parlamentarnom saslušanju  o njegovom pritvoru i osudi - i njihovom zastrašujućem efektu na ljudska prava - prije pune plenarne debate o ovoj temi u Parlamentarnoj skupštini koja je bila zakazana za srijedu, 2. oktobra, a nakon iste je proglašen "političkim zatvorenikom".

Saslušanje je organizovao skupštinski Odbor za pravna pitanja i ljudska prava u okviru izvještaja na ovu temu Thorhildur Sunne Evarsdottir (Island, SPC). Učestvovala je i glavna urednica Wikileaksa Kristinn Hrafnsson.

U svom prvom javnom obraćanju nakon puštanja iz pritvora u zatvoru Belmarsh u Velikoj Britaniji prije četiri mjeseca, Assange je poslanicima rekao "Želim da budem potpuno jasan. Nisam slobodan danas jer je sistem funkcionirao. Slobodan sam danas jer nakon godina pritvora izjasnio sam se krivim za novinarstvo, izjasnio sam se krivim što sam tražio informacije od izvora, i izjasnio sam se krivim što sam obavijestio javnost o tome šta su to informacije."

Eksplodirale sve gume na avionu prilikom slijetanja na aerodrom u Italiji

Eksplodirale sve gume na avionu prilikom slijetanja na aerodrom u Italiji

Dodao je: "Dobro je vratiti se. Dobro je biti među ljudima kojima je - kako mi kažemo u Australiji - stalo. Dobro je biti među prijateljima." 

U nedavnom nacrtu rezolucije, zasnovanom na izvještaju Evarsdottir, komitet je izrazio duboku zabrinutost zbog grubog postupanja prema Assangeu u pritvoru, upozorio na njegov "stravičan učinak" i pozvao Sjedinjene Države, državu posmatrača Vijeća Evrope, da istraže navodne ratne zločine i kršenja ljudskih prava koje su otkrili on i Wikileaks.

Povratak Assangea? Wikileaks podijelio tajni dokument izraelskih obavještajaca

Povratak Assangea? Wikileaks podijelio tajni dokument izraelskih obavještajaca

Komitet je takođe saopštio da smatra da "neproporcionalno teške optužbe" koje su protiv njega podigle američke vlasti, kao i teške kazne predviđene Zakonom o špijunaži za angažovanje u novinarskim aktima, spadaju u uslove postavljene u rezoluciji Skupštine iz 2012. godine o definiciji političkog zatvorenika.

Prijedlog koji je skrenuo pažnju na Assangeov pritvor i kaznene mjere s kojima se suočio, usvojen je sa 88 glasova za, 13 glasova protiv i 20 uzdržanih.

Naglašava se da je slobodna štampa ključna za funkcioniranje demokratskih država i pozdravlja oslobađanje Assangea, prepoznajući njegovu ulogu u razotkrivanju informacija koje naglašavaju potencijalna kršenja ljudskih prava i ratne zločine.

Assange je postao slavan 2010-ih po objavljivanju povjerljivih američkih dokumenata na internetu, stekavši mu međunarodna priznanja i klevetnike kada je razotkrio osjetljivu američku diplomatsku prepisku i vojnu evidenciju, uključujući video snimak američkog zračnog napada u Bagdadu 2007. u kojem je ubijeno nekoliko ljudi, uključujući dva novinara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije