Japan u šoku i strahu od novih atentata

0
Radiosarajevo.ba
Japan u šoku i strahu od novih atentata
Foto: EPA-EFE / Atentat na Shizo Abea

Japan je dočekao vikend sa mnogo više pitanja nego odgovora nakon što je u petak ubijen bivši premijer Shinzo Abe.

Jedno od pitanja koje analitičari postavljaju jeste kako će se zločin odraziti na izbore u nedjelju (10. jul) kada građani biraju Gornji dom parlamenta.

Ali, u Japanu, gdje je oružje u posjedu građana rijetkost, a pucnjave gotovo nepostojeće, svi se pitaju kako je i zašto atentator nabavio ili, kako izgleda, napravio vatreno oružje. I kako se bez problema približio Abeu dovoljno da ga usmrti.

BMW u vlasništvu influenserke Adne Helić dva dana prije hapšenja zapaljen u Visokom

BMW u vlasništvu influenserke Adne Helić dva dana prije hapšenja zapaljen u Visokom

Ko je ubica bivšeg premijera Japana: Policiji rekao da je želio da ga likvidira

Ko je ubica bivšeg premijera Japana: Policiji rekao da je želio da ga likvidira

„Još mi je teško da pojmim šta se desilo, ali pogotovo kako se desilo", kaže Noriko Hama, analitičar i profesor ekonomija na Univerzitetu u Kjotu, piše Detusche Welle.

„Očito postoji veliko nezadovoljstvo među Japancima zbog stanja u društvu, i bijes je usmjeren prema političarima. Držim da je to jer djeluju veoma udaljeno od briga i potreba običnih ljudi", kaže Hama. „Ali ovakav napad je bio nezamisliv."

Pucaju Jakuze i skoro niko više

Japan ima jedne od najstrožijih zakona o oružju na svijetu. Prema zvaničnim policijskim podacima, prošle godine je bilo samo deset incidenata sa vatrenim oružjem u cijeloj zemlji, a za osam od njih je odgovoran mafijaški klan Jakuza. Četiri osobe su povrijeđene, a jedna je ubijena.

Prošle godine policija je zaplijenila 295 komada oružja, manje od prosjeka koji iznosi oko 350.

Zakon je izričit i potiče još iz 1958. godine: „Niko ne smije da posjeduje vatreno oružje ili mač", piše tu. Ranije ove godine je lista produžena za – samostrele.

Ko ipak hoće oružje – recimo radi sporta ili lova – mora da prođe rigoroznu proceduru sa registracijom u streljačkom klubu, predavanjima, ispitom, psihološkom procjenom, razgovorom sa policijom, provjerom biografije i propitivanjem porodice i prijatelja.

Lovci obično dobijaju dozvolu za dvocijevke u regionima gdje divlje životinje – mahom divlje svinje, jeleni i majmuni – predstavljaju prijetnju po usjeve.

Hapšenje Tetsuje Jamagamija (41), čovjeka koji je pucao u Abea, pokazuje da postoje načini da se zakon zaobiđe. Smatra se da je Jamagami sam napravio rudimentarno oružje, dok su u njegovoj kući pronađena druga oružja kao i eksplozivi.

Ko je bio ubijeni Shinzo Abe: Imao najduži premijerski staž u Japanu

Ko je bio ubijeni Shinzo Abe: Imao najduži premijerski staž u Japanu

Nešto se mijenja u društvu

Jedan bivši japanski političar kaže da se tokom karijere često osjećao „ugroženo" i ne želi da mu objavljujemo ime. On ima osjećaj da se nešto mijenja i u Japanu i načelno u svijetu. "Vidimo toliko nasilja u Ukrajini, ili Sjedinjenim Državama, i djeluje da i u Japanu ima sve više ljudi koji hoće oružje."

"Internet je sve olakšao. Ako se ne može doći do oružja, postoje tehnologije poput 3D štampača pomoću kojih se mogu napraviti oružje ili bombe", dodaje on.

Postavlja se pitanje i zašto obezbjeđenje nije reagovalo brže tokom Abeovog govora u gradu Nari, kada mu je ubica prišao sa leđa. O tome su istragu poveli i nacionalna i lokalna policija, ali nisu davali zvanične komentare.

Tsunehiko Maeda, bivši glavni tužilac Specijalnog istražnog odjeljenja u Tokiju, napisao je u jednom članku da se boji talasa napada koji bi oponašali ovaj na Abea, s obzirom na vidljive slabosti obezbjeđenja.

"Uvijek postoji opasnost od imitiranja političkog nasilja“, kaže i Lef-Erik Izli, profesor međunarodnih studija na Ženskom univerzitetu u Seulu.

"Rat, energetski šok, inflacija i društvene podjele već prizivaju sjećanje na neke davne dekade. Ovako prominentno ubistvo povezano je sa dubljim globalnim percepcijama da politika u mnogim dijelovima svijeta nazaduje", dodaje on.

Atentator na Abea, inače do 2005. vojnik japanske mornarice, prema navodima medija priznao je zločin, rekavši da je bio bijesan na Abea i da je htio da ga ubije. Ali, navodno ne zbog politike.

"Osumnjičeni je naveo da je kivan na jednu organizaciju i da je počinio nedjelo jer vjeruje da bivši premijer Abe ima veze sa tom organizacijom", rekao je jedan visoki policijski zvaničnik. Motivi time još ostaju nejasni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije