Iranska vlast zatvorila dvije novinarke koje su izvještavale o slučaju preminule Armite Garawand

0
DW
Iranska vlast zatvorila dvije novinarke koje su izvještavale o slučaju preminule Armite Garawand
Foto: Collage / Nilufar Hamedi i Elaheh Mohammadi

Opet je jedna djevojka u Iranu pretučena tako da je u komi. Pretukla ju je policija jer nije ispravno nosila maramu. Novinarke koje su prošle godine izvještavale o smrti Jine Mahse Amini osuđene su na duge kazne zatvora.

U Iranu su dvije nagrađivane novinarke osuđene na dugogodišnje kazne zatvora zbog izvještavanja o prošlogodišnjim protestima. Nilufar Hamedi i Elaheh Mohammadi su bile prve predstavnice medija, koje su u jesen 2022. saopštile o smrti Kurdkinje Jine Mahse Amini, koja je izazvala masovne proteste u Iranu.

One su odmah uhapšene i u višemjesečnom sudskom procesu, zatvorenom za javnost, proglašene krivima za kolaboraciju sa SAD-om, urotu protiv državne sigurnosti i propagandu protiv Islamske Republike. Nilufar Hamedi je osuđena na sedam godina zatvora, Elaheh Mohammadi na šest godina.

Putinov novi naum: Ako mu ovo uspije, bit će to kraj Ukrajine kakvu poznajemo

Putinov novi naum: Ako mu ovo uspije, bit će to kraj Ukrajine kakvu poznajemo

"Najprije su tužene za špijunažu, iako su njihovi poslodavci iz dva iranska lista više puta naglašavali da su dvije novinarke dobile nalog da govore o tom slučaju", kaže Moein Khazaeli u izjavi za Deutsche Welle.

Khazaeli, koji je studirao pravo i politologiju na Univerzitetu u Teheranu i Univerzitetu u Malmöu u Švedskoj, trenutno radi kao pravni stručnjak za medije. Naglašava da ova presuda nema pravnog utemeljenja čak ni u iranskim zakonima, te dodaje: "Prije svega zato što protiv Hamedi i Mohammadi nisu podneseni nikakvi dokazi. U njihovoj presudi se tvrdi da su one promijenile način ponašanja društva iz pasivnosti u aktivizam. Prema iranskim zakonima to nije krivično djelo. Ali, apsurdno je da ta formulacija stoji u presudi. To jasno pokazuje kako iransko pravosuđe i sigurnosne vlasti smatraju kriminalcima i one ljude koji žive svoja građanska prava."

Bezobziran politički sistem

Nilufar Hamedi je izvještavala za Shargh, jedne od najvećih iranskih dnevnih novina, iz bolnice u kojoj je Jina Mahsa Amini ležala u komi. Elaheh Mohammadi je kao reporterka novina Ham-Mihan putovala u rodno mjesto Jine Mahse Amini Saqqez u regiji Kurdistan na sjeverozapadu Irana, kako bi izvijestila o sahrani koji je doveo do jedne od prvih protestnih akcija. Dok su Hamedi i Mohammadi bile u zatvoru, UNESCO im je u maju u odsutnosti dodijelio Nagradu za slobodu medija.

"Nije slučajno da je presuda protiv mojih kolegica objavljena upravo u nedjelju, istovremeno s vijesti o kliničkoj smrti Armite", kaže novinarka Moloud Hadžisadeh u razgovoru za DW. "To je upozorenje svima, koji rade u medijima i koji uprkos represijama traže istinu i bave se svojim poslom." Hadžisadeh je u više navrata hapšena zbog svoga izvještavanja o protrstima u Iranu. U januaru 2021. je osuđena na godinu dana zatvora. Prije nego što je trebala stupiti na izdržavanje kazne, ona je pobjegla iz Irana i sad živi u Norveškoj. Ona dodaje: "Politički sistem pokazuje kako bezobzirno postupa prema novinarima i kako lako može uništiti njihov život, stavljajući ih iza rešetaka."

Opet jedna djevojka u komi

Slučaj 16-godišnje učenice, koja leži u komi, ponovo je uzbudio iransko društvo. Ona se zove Armita Garawand. Armita je išla u školu i nije nosila maramu. Prema jednom izvoru, koji je 5. oktobra kao svjedok razgovarao s novinarima britanskog Guardiana, Armitu je 2.10. u podzemnoj željeznici napala "moralna policija", koja se brine za provođenje odredbe o nošenju marame. Iranske vlasti to opovrgavaju i tvrde da se Armita onesvijestila zbog niskog pritiska.

Iranske vlasti tvrde da su podzemne željeznice potpuno pokrivene nadzornim kamerama. Ali vlasti tvrde da upravo vagon u kojem je Armita povrijeđena nije imao nadzornu kameru. Umjesto toga, objavili su snimke nadzornih kamera na željezničkoj stanici, iz kojih se ne može vidjeti šta se dogodilo u vagonu.

Stanje Armite Garawand "nije ohrabrujuće" i uprkos nastojanjima dokotra izgleda da je klinički mrtva", objavila je u nedjelju, 22. oktobra, agencija Borna, koja je povezana s ministarstvom za mlade i sport.

Taj slučaj podsjeća na tragični slučaj Jine Mahse Amini u septembru prošle godine. Ona je kratko nakon što ju je uhapsila "moralna" policija, jer navodno nije nosila maramu kako je propisano, dovezena u bolnicu ne dajući znakove života. Njena smrt je izazvala višemjesečne proteste protiv političkog sistema u Iranu, pri čemu su poginule stotine ljudi, a hiljadu ih je uhapšeno. Među uhićenima su bile i Nilufar Hamedi i Elaheh Mohammad, koje su pisale o tom slučaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije