Građani zadovoljniji smjerom u kojem im država ide

Radiosarajevo.ba
Građani zadovoljniji smjerom u kojem im država ide
Nijemci su mnogo zadovoljniji smjerom u kojem ide država i manje politički polarizirani nego druge evropske nacije, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu, što objašnjava i zašto se očekuje pobjeda Angele Merkel na izborima ovog mjeseca.

Istraživanje fondacije Bertelsmann pokazalo je da 59 posto Nijemaca vjeruje da njihova država ide u dobrom pravcu.

Oko 77 posto ispitanih reklo je da se njihova lična ekonomska situacija popravila ili ostala ista tokom posljednje dvije godine, a 80 posto je sebe opisalo kao one koji podržavaju politički centar.

Rezultati su u suprotnosti s onima u drugim evropskim zemljama gdje je nezadovoljstvo privredom i političkim establishmentom posljednjih godina dovelo do rasta podrške populističkim strankama desnice i ljevice.

Izgleda da njemački glasači žele kontinuitet. Očekuje se da će kancelarka Merkel 24. septembra osvojiti rekordni četvrti mandat, jer ankete pokazuju da njen blok desnog centra vodi s 13 do 15 posto ispred socijaldemokrata, njihovog najsnažnijeg protivnika, piše Index.hr

"Ovi rezultati ukazuju da je njemačko društvo izrazito zadovoljno i usmjereno na status quo, što je u oštrom kontrastu sa situacijom u drugim dijelovima Evrope", rekle su autorice Catherine de Vries i Isabell Hoffmann.

U Italiji, primjerice, samo 13 posto ispitanika kaže da je zadovoljno smjerom u kojem ide njihova država. U Francuskoj i Britaniji zadovoljnih je 36 i 31 posto dok je, u prosjeku, u 28 članica EU-a zadovoljnih 36 posto.

I Njemačka i Francuska posljednjih su mjeseci zabilježile izrazita povećanja broja zadovoljnih. U istraživanju provedenom u ožujku, prije no što je za predsjednika izabran mladi političar centra Emmanuel Macron, samo je 12 posto Francuza ocjenjiivalo da njihova zemlja ide u dobrom pravcu. U Njemačkoj je zadovoljnih bilo 32 posto.

Među velikim evropskim državama Francuska je politički najpolariziranija, sa samo 51 posto anketiranih koji su se izjasnili kao politički centar. Oko 24 posto ispitanih izjasnilo se kao ljevičari ili krajnji ljevičari, dok je 25 posto sebe opisalo kao desničare ili ekstremne desničare.

U Njemačkoj se samo 13 posto ispitanih svrstalo na ljevicu ili ekstremnu ljevicu, a na desnicu i ekstremnu desnicu sedam posto.

Istraživanje fondacije Bertelsmann provedeno je u julu na uzorku od 10755 Evropljana u svim članicama Unije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije