Gazprom u Njemačkoj može zaboraviti na komfor koji je uživao do sada

2
Radiosarajevo.ba
Gazprom u Njemačkoj može zaboraviti na komfor koji je uživao do sada
EPA / Sklopljen ugovor s Gazpromom

Plinovodi i skladišta plina u Njemačkoj su u rukama Rusije. Zahvaljujući mreži "firmi-kćeri" i složenim vlasničkim strukturama one su potpuno pod kontrolom Gazproma.

Suočeni s ratom u Ukrajini i energetskom krizom njemački političari i energetski stručnjaci sada se kaju zbog ovakve liberalizacije tržišta. Jer trenutno niko ne zna s kim sve Gazprom u Njemačkoj posluje.

Pokusaj kontakta DW-a sa Gascadeom, firme koja pripada Gazpromu bio je neuspješan. Dama sa recepcije se nakratko pojavljuje pred vratima, ali samo da bi rekla da je intervju koji je ranije zakazan sada otkazan.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Gazpromve "firme-kćerise nerijetko obraćaju pa čak i kada im se obraćaju politički dužnosnici.

"Sa Gazpromom ili njegovim "firmi-kćeri" zapravo nemam direktan kontakt. Ne vidim ih i ne čujem. Vidimo samo nase skladiste plina i znamo da to postaje vlasnicka struktura", rekao je Cord Bockhop, načelnik opštine Diepholz

On smatra da Gazprom pred početak rata u Ukrajini namjerno nije napunio to skladište, kako bi izvršio politički pritisak na Njemačku kojoj je prijeko potreban plin.

Sličnih problema ima i načelnik opštine Jemguma, Hans-Peter Heikens, čiji prozor iz kancelarije direktno gleda na Gazpromova postrojenja koja su jedna od najvećih u Evropi.

"Zbog ovog rata u kojem umire hiljade ljudi, oni zarađuju na nama. Mislim da niko u ovoj opštini ne podržava više tu firmu", rekao je.

O sigurnosti Gazpromovih pogona u ovoj oblasti brine lokalno vatrogasno društvo i općina koja za to godišnje izdvaja oko 250.000 eura.

"Mreža firmi je netranspartentana. Zbog preustrojavanja nismo više dobili ni centa poreza. Naša iskustva sa Gazpromom nisu dobra", rekla je zastupnica u bundestagu ispred CDU-a, Gitta Connemman.

Gazpromove "firme-kćeri" su uživale punu slobodu, ali sada se po promjenilo i zemlja želi više kontrole i transparentnosti nad njim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije