Freedom House: Sloboda medija sve manja

Radiosarajevo.ba
Freedom House: Sloboda medija sve manja

Sloboda medija u svijetu već sedmu godinu zaredom bilježi sve slabije rezultate, ocjena je godišnjeg izvještaja vašingtonskog Freedom Housea. Slijedi nekoliko podataka koji se tiču jugoistoka Evrope.

Od 195 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, Hrvatska je po slobodi medija na 82. mjestu; jedno mjesto ispred Srbije i dva mjesta iza Crne Gore.

Analizirajući stanje medija u regiji srednje i istočne Evrope, Freedom House navodi da se, u
usporedbi s ostalim područjima u svijetu, tu bilježi najveći negativni trend, izdvajajući „ubojstva novinara u Bugarskoj i Hrvatskoj, te fizičke napade na novinare u Bosni i Hercegovini".

Kako se navodi, "u više zemalja Balkana, poput Bosne i Hercegovine, Bugarske i Hrvatske, zabilježeni su negativni trendovi zbog porasta fizičkih prijetnji i zlostavljanja novinara".

Od 28 zemalja, koliko ih se nalazi u skupini srednje i istočne Evrope, sedam ih prema ocjeni Freedom Housea ima "slobodne" medije – s Estonijom, Češkom Republikom i Litvom na vrhu popisa. U skupini zemalja s "djelomično slobodnim" medijima u toj regiji je i Hrvatska, zajedno sa Bugarskom, Crnom Gorom, Srbijom, Rumunjskom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Albanijom, Ukrajinom i Gruzijom.

Prema rang-listi Freedom Housea, od 195 zemalja najslobodnije medije imaju Island, Finska i Norveška. Sjedinjene Države su na 26. mjestu, a na posljednja tri mjesta se nalaze Burma, Turkmenistan i Sjeverna Koreja, prenio je Glas Amerike.

Izvještaj procjenjuje stepen slobode štampanih, elektronskih medija i interneta, a ocjene se temelje na procjenama zakonskog, političkog i ekonomskog okruženja u kojem su novinari radili.

"Freedom house" u izvještaju ističe da su novinari u 2008. bili suočeni sa sumornim radnim okruženjem, s globalnim opadanjem slobode medija i pogoršanjem, koje je prvi put zabilježeno u svakom regionu.

Takvo nazadovanje nije više vezano samo za autoritarne države, pa su Izrael, Italija
i Hong Kong iz statusa "slobodnih" pale u kategoriju "djelimično slobodne".

Od 195 zemalja koje su obuhvaćene izvještajem, njih 70 (odnosno 36 posto) rangirano
je kao "slobodne", 61 (31 posto) kao "djelimično slobodne", a 64 (33 posto) kao "neslobodne". U izvještaju se ističe da samo 17 posto svjetske populacije živi u zemljama koje uživaju slobodu medija.

Najbolje rangirana zemlja u regionu i dalje je Slovenija, u kojoj su mediji ocijenjeni kao slobodni.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije