Evo šta treba sve znati o Europskim izborima

1
Radiosarajevo.ba
Evo šta treba sve znati o Europskim izborima
Foto: DPA / Europski parlament

Iduće nedelje oko 360 miliona građana 27 država Europske unije može da bira zajednički parlament. Koja su osnovna pitanja o izborima i Europskom parlamentu?

Kada se glasa?

Glasanje za izbornike Europskog parlamenta je od  6. do 9. juna u cijeloj EU. Ne održavaju, međutim, sve članice istovremeno izbore.

Holanđani će početi, u četvrtak, 6. juna. Slijede Irska 7. juna, a dan kasnije Latvija, Malta i Slovačka. Češka i Italija će 7. i 8. juna, odnosno 8. i 9. juna. Ostatak EU izbori održava u nedelju, 9. juna.

Ekstremna desnica u Francuskoj ostvarila je historijski uspjeh, ali daleko je od gotovog

Ekstremna desnica u Francuskoj ostvarila je historijski uspjeh, ali daleko je od gotovog

Ko glasa...

U 27 članica EU pravo glasa sada ima skoro 360 miliona građana. U većini članica biračko pravo dolazi sa punoljetstvom, dakle sa punih 18 godina.

U Njemačkoj će na predstojećim europskim izborima pravo da glasaju prvi put imati i mlađi, od 16 godina. Broj glasača u Njemačkoj je stoga porastao sa 61.5 miliona iz 2019. godine na sadašnjih 65 miliona.

... i koga bira?

Više hiljada kandidata traži podršku za osvajanje ukupno 720 izborna mjesta u Europskom parlamentu.

EU izvještaj: Nazadovanje slobode izražavanja i politički pritisci u BiH

EU izvještaj: Nazadovanje slobode izražavanja i politički pritisci u BiH

Gdje je sjedište Europskog parlamenta?

Europski parlament ima dva sjedišta – u Briselu i u Strazburu. Većina plenarnih sjednica u punom sastavu, koji okupljaju sve izbornike za glasanje o zakonima i pojedinim dokumentima, održava se u Strazburu. U Briselu se uglavnom odvijaju svakodnevni poslovi skupštine.

Biraju li se i predstavnici u drugim zakonodavnim tijelima EU?

Ne, tiču se samo ko će sedeti u Euiopskom parlamentu. Drugo ključno zakonodavno tijelo je Savjet EU, u kom predstavnici vlada 27 članica. Najčešće zasjedaju resorni ministri, na primjer šefovi nacionalne diplomatije ili ministri obrazovanja. Na takvim sastancima razgovaraju i odlučuju o temama od zajedničkog interesa.

Europska komisija je izvršno tijelo EU. Ona predlaže nacrte zakona koje Parlament i Savjet raspravljaju, mjenjaju ili čak odbacuju. Komisiju čini 27 resornih komesara na čelu sa predsjednikom, koje predlažu i prihvataju države-članice.

Odlazeća, mada možda i buduća predsjednica Europske komisije je političarka CDU Ursula von der Leyen.

Kolika je EU?

EU čini 27 država sa više od 450 miliona stanovnika. Zbirni bruto domaći proizvod im je 17 triliona eura, a udio u svjetskoj trgovini 15 posto.

Od kada EU postoji?

Njenu preteču, Europsku ekonomsku zajednicu, formiralo je Rimskim sporazumom iz 1957. godine 12 zemalja. Sporazumom iz Mastrihta 1992. godine EEZ je postala EU, isto sa 12 članica.

Zastrašujući podaci iz Njemačke: Više mrtvih od drogiranja nego ikada ranije

Zastrašujući podaci iz Njemačke: Više mrtvih od drogiranja nego ikada ranije

EU se od tada priključilo još 15 država, najviše u ekspanzionom talasu 2004. godine. Tada je zajedno pristupilo 10 zemalja, uključujući Sloveniju, prvu iz bivše Jugoslavije. Posljednja se pridružila Hrvatska, prije decenije.

EU je do sada napustula samo Velika Britanija, piše dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije