Evo koja bi zemlja najviše mogla profitirati od rata u Ukrajini

2
Radiosarajevo.ba
Evo koja bi zemlja najviše mogla profitirati od rata u Ukrajini
Foto: Pixabay / Doha, Katar

Ruska invazija na Ukrajinu otvorila je za Katar diplomatske, ali i komercijalne prilike: izvoznik plina sad bi prodaju svog energetskog bogatstva mogao proširiti na Zapad te dodatno ojačati odnose sa SAD-om dok na relaciji Washington - Saudijska Arabija - Ujedinjeni Arapski Emirati tinja napetost, prenosi novinska agencija Reuters.

Katar je u aktuelnom konfliktu zauzeo neutralnu poziciju, piše Reuters. No pritom je zapadnim partnerima signalizirao da im može biti od političke i ekonomske pomoći. Šta više, sugerirao je da bi svoj plin u budućnosti mogao u većoj mjeri preusmjeravati u Europu.

S druge strane, Saudijska Arabija i UAE, zaljevske zemlje koje već godinama pokušavaju izolirati Katar te proteklih nekoliko godina imaju zategnute odnose s Washingtonom, nisu potvrdno odgovorile na pozive Zapada da povisi energetsku proizvodnju kako bi se suzbio rast cijena prouzročen ratom u Ukrajini. Možda je upravo stoga i Katar dodatno "nagrađen".

Policija se oglasila nakon teške nesreće u BiH u kojoj je učestvovalo vozilo EUFOR-a

Policija se oglasila nakon teške nesreće u BiH u kojoj je učestvovalo vozilo EUFOR-a

Naime, tu je zemlju, inače dom najveće američke baze na Bliskom istoku, SAD proglasio prošli mjesec za "velikog američkog saveznika koji nije član NATO-a".

Nadalje, objašnjava Reuters, Katar ima ulogu i u iranskim nuklearnim pregovorima te je bio zadužen za prenošenje poruka između Teherana i Washingtona, piše Jutarnji.

No niti Rusija nije u potpunosti maknula Katar sa svog radara. Naime, katarski ministar vanjskih poslova, šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, susreo se ovih dana s ruskim čelnim diplomatom, Sergejom Lavrovim i on razgovarali su o micanju prepreka vezanih uz zaključenje iranskog nuklearnog dogovora.

Kako piše Reuters, katarski predstavnik u Moskvu nije otišao bez pripreme. Prethodno se koordinirao s Washingtonom te razgovarao s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom.

Isto tako susreo se s ministrima vanjskih poslova Njemačke i Francuske koje su također uključene u iranske pregovore uz SAD, Veliku Britaniju, Kinu i Rusiju. Nakon sastanka Lavrov je navodno odustao od ranijih zahtjeva koji su priječili pregovore, a sve kako bi oni ponovno zaživjeli.

Nadalje, novinska agencija Reuters navodi da je i Doha, kao što su i Rijad i Abu Dhabi proteklih godina, ojačala svoje diplomatske i ekonomske veze s Moskvom. No Katar je održao i snažno partnerstvo sa SAD-om. Američki predsjednik Joe Biden, koji tek treba održati direktni razgovor sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, u januaru se susreo sa šeikom al-Thanijem u Bijeloj kući.

Njemačka je s Katarom dogovorila dugogodišnje partnerstvo u opskrbi energijom, posebno ukapljenim plinom, objavio je njemački ministar ekonomije Robert Habeck u nedjelju u Kataru.

"Izvrsna je vijest da smo čvrsto dogovorili namjeru dugogodišnjeg partnerstva na polju opskrbe energijom", rekao je Habeck nakon susreta s katarskim emirom Hamadom al Tanijem u Dohi.

Dodao je kako će predstavnici njemačkog energetskog sektora, koji ga prate na njegovu putu u Katar i Ujedinjene Arapske Emirate, započeti konkretne pregovore oko sklapanja dugogodišnjih ugovora o opskrbi ukapljenim plinom i vodikom.

Habeck je u Katar otputovao kako bi dogovorio isporuke ukapljenog plina (LNG) što je, uz najavljenu gradnju dva LNG terminala, dio strategije Njemačke da smanji ovisnost i plinu iz Rusije.

"I ako ove godine još uvijek nećemo biti u stanju doći do cilja neovisnosti od ruskog plina, poručujemo da će to u budućnosti biti ostvareno”, rekao je Habeck.

Dodao je kako se, osim s Katarom, o pojačanim isporukama ukapljenog plina razgovara i s Norveškom te Kanadom.

Katar je najveći svjetski proizvođač ukapljenog plina koji pretežno izvozi u Aziju.

Njemačka je nakon napada Rusije na Ukrajinu najavila kako želi postići neovisnost o ruskim energentima. Ta zemlja više od 50 posto potreba za zemnim plinom trenutno pokriva uvozom iz Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije