Europa priprema novo iznenađenje Rusima, jedna zemlja bi mogla odigrati ključnu ulogu

1
Radiosarajevo.ba
Europa priprema novo iznenađenje Rusima, jedna zemlja bi mogla odigrati ključnu ulogu
Foto: EPA / Vladimir Putin

Zapadne zemlje rade na novom paketu sankcija Rusiji. Konkretno, namjeravaju ograničiti ruski izvoz dijamanata. Europski dužnosnici uključeni u pregovore nadaju se da će dogovor biti postignut u maju.

Kako piše Politico, EU je u više navrata raspravljao o zabrani uvoza ruskih dijamanata tokom prošle godine. Odustalo se zbog straha da bi to odvratilo trgovinu od belgijskog Antwerpena, globalnog središta dijamanata, a ne bi nanijelo štetu ruskim ratnim financijama.

Belgijanci su mjesecima lobirali kod Europske komisije i G7 za alternativu zabrani: međunarodni sistem praćenja dijamanata, koji bi potencijalno zaustavio trgovinu sankcioniranim ruskim dragim kamenjem drugdje u svijetu, rješavajući problem zabrinutosti Belgije i otvarajući put međunarodnoj zabrani prodaje.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Prijedlog je 24. februara rezultirao obvezom čelnika G7 da će 'zajednički raditi na daljnjim mjerama za ruske dijamante, uključujući one neobrađene i polirane'.

G7 nema konkretnih prijedloga o tome kada će se poduzeti sljedeći koraci. Ali, samit čelnika G7 u Japanu u maju smatra se potencijalno dobrim ciljem za postizanje dogovora. Glasnogovornik američke misije pri EU rekao je da će Amerikanci raditi 'u nadolazećim mjesecima s partnerima G7 kako bi poduzeli konkretne korake'. Dodao je da 'industrija već razvija i provodi niz pristupa i programa koji će omogućiti usklađenost s eventualnim ograničenjima'.

Uvoz ruskih dijamanata opao je početkom rata u Ukrajini, osim privremenog porasta koji je izgleda bio povezan s Valentinovim. Prošlog mjeseca Belgija je uvezla ruske dijamante u vrijednosti od 61 milion eura. Prije rata, ruski dijamanti činili su oko 25 posto dijamanata koji su dolazili u Antwerpen.

Za pristaše Ukrajine, poput Poljske, ograničenja ne mogu doći dovoljno brzo. Upitan, bi li Poljska bila zadovoljna usvajanjem sankcija na razini G7 u svibnju, poljski ambasador pri EU Andrzej Sadoś rekao je 'apsolutno'. "Naravno da želimo više i želimo brže, ali - uvijek - treći element je jedinstvo," rekao je Sadoś, dodajući da je održavanje dogovora o tome kako ciljati Rusiju među 27 zemalja članica EU ključno. "To je vrijednost, ovo je snaga".

Glavni cilj

Glavni cilj je zaustaviti zaobilaženje sankcija, primjerice uvozom ruskih dijamanata koji su prvo obrađeni i ponovno označeni drugdje u svijetu. Dužnosnik EU rekao je da bi to bilo učinkovito samo uz 'koordinirani pristup G7'. S tim se slaže i belgijski sektor dijamanata. "S kontroliranim pristupom 70 posto tržišta, G7 ima moć stvoriti potpuno sljediv i otporan sistem koji ima stvarni utjecaj na tržište", rekao je Tom Neys, glasnogovornik Antwerpenskog svjetskog dijamantnog centra, dodajući da Antwerpen industrija dijamanata podupire taj napor.

Neys je dodao da će sudjelovanje Indije biti ključno u provedbi nepropusnog sistema, optužujući Indiju da prodaje ruske dijamante kao indijske dijamante na američkom tržištu. U saopćenju G7 navodi se da će skupina 'usko surađivati kako bi angažirala ključne partnere' na dijamantnim mjerama.

Potencijalni sljedeći korak je implementacija sistema sljedivosti za sve dijamante - ne samo robu iz Rusije - koji ulaze u G7, pa čak i na druga tržišta. No, to će vjerojatno biti niži prioritet, jer je djelovanje protiv izvoza Moskve hitniji zadatak, ustvrdio je drugi europski dužnosnik. "Niko ne želi dopustiti da se ovo proteže još godinu dana".

Nakon što se postigne dogovor među G7, EU će u zabrani uvoza ruskih dijamanata slijediti SAD.

Slamanje G7 za Belgijance bi bila velika pobjeda. Antwerpen je generacijama služio kao glavno središte za dijamante koji stižu u Europu.

Ekonomski udarac za Belgiju

Od početka invazije na Ukrajinu, gradska industrija dijamanata upozoravala je da bi zabrana uvoza ruskih dijamanata u EU bila ekonomski udarac za Belgiju i preusmjerila trgovinu prema Indiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. S međunarodnim planom sljedivosti, udruženim sa zabranom uvoza, Belgijanci mogu održati vlastitu industriju dijamanata dok se pozicioniraju kao svjetski lideri u transparentnoj i etičkoj trgovini.

Inače, neobrađeni ruski dijamanti čine oko 30 posto globalne trgovine dijamantima.

"Jako sam zadovoljan što G7 stavlja svoju težinu iza ovog pitanja", rekao je belgijski premijer Alexander De Croo. "Pristup sljedivosti povećat će povjerenje potrošača u sektor osiguravajući da dijamanti iz sukoba više neće biti dostupni u našim trgovinama. Belgija i njezina industrija dijamanata donijet će potrebnu stručnost kako bi se zabrana ruske trgovine dogodila što je prije moguće", dodao je.

Kritičari, čak i unutar premijerove sedmostranačke koalicije, smatraju da se sve odvija presporo. Belgijska zastupnica u Europskom parlamentu Kathleen Van Brempt, koja je iz grada Antwerpena, rekla je da je suradnja G7 na sljedivosti pozitivna, ali je naglasila da će mnogo ovisiti o provedbi. Rasprava G7 "nije razlog za odgodu uključivanja dijamanata u europske sankcije", rekla je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije