DW: Kritičari režima na sudu

Radiosarajevo.ba
DW: Kritičari režima na sudu

U Teheranu je počeo proces protiv većeg broja Iranaca koji su uhapšeni tokom demonstracija nakon spornih predsjedničkih izbora. Među optuženima su brojne ličnosti bliske predstavnicima iranske opozicije.

Uhapšeni moraju odgovarati pred Sudom Iranske revolucije u Teheranu, izvjestila je državna agencija Irna. U optužnici se navodi da je proces pokrenut zbog izazivanja nereda u zemlji i ugrožavanja nacionalne sigurnosti. U saopštenju se ističe da su neki od demonstranata prilikom protesta fotografisani te da se za preostalim i dalje traga. Agencija Irna ne navodi broj optuženih, mada je prethodno saopšteno da će se pred sudom naći oko 30 osoba.

Među optuženima su, kako izvještava agencija Fars, i istaknuti kritičari režima kao što je bivši zamjenik predsjednika Muhamed Ali Abtahi, nekadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova Mohsen Aminsadeh i bivši glasnogovornik Vlade Abdollah Ramsasandeh.

Amnesty traži fair proces

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International zatražila je od iranskog vodstva fair odnos prema optuženima i upozorila da će pratiti cijeli proces.

Amnesty je od Teherana zatražio da oslobodi političke zatvorenike. „U iranskim zatvorima više ne smije biti mučenja i sloboda štampe mora biti ponovo omogućena,“ izjavila je generalna tajnica ove organizacije u Njemačkoj, Monika Lueke. „Osim toga oni koji su odgovorni za smrt demonstranata moraju izaći pred lice pravde,“ rekla je Luecke. Ona je također rekla kako bi njemačka Vlada u razgovorima o iranskom atomskom programu trebala tematizirati i povrede ljudskih prava u Iranu.

Iranska opozicija odbacuje navode optužnice

Opozicija u Iranu je odbacila navode optužnice koja je podignuta protiv njenih pristalica i demonstranata u prvom postupku pred Sudom revolucije u Teheranu.

Prema navodima iranske agencije IRNA, u optužnici državnog tužilaštva se, pored ostalog, navodi da su uhapšeni pokušali uz pomoć i podršku iz inostranstva, prije svega iz Velike Britanije i ostalih zapadnih zemalja, da sruše Islamsku republiku. Predstavnici reformski orjentiranih partija su saopštili da je optužnica politički motivirana i smiješna.

Nemiri u Iranu su izbili nakon spornih predsjedničkih izbora 12. juna. Nakon što je dosadašnji predsjednik Mahmud Ahmadinedžad proglasio pobjedu na izborima stotine hiljada demonstranata izašlo je na ulice Teherana i drugih iranskih gradova.

Najmanje 20 osoba je izgubili život u sukobima između demonstranata i snaga sigurnosti. Više od 1000 osoba je uhapšeno, među njima političari, novinari i advokati. Većina njih je u međuvremenu oslobođena.

Oko 250 osoba se još uvijek nalazi u zatvoru. Opozicioni vođa Mir Husein Musavi optužuje Vladu za lažiranje izbornih rezultata i zahtijeva održavanje novih izbora.

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije