Diplomati masovno bježe iz Sj. Koreje: "Ovdje se ne da živjeti!"

0
Radiosarajevo.ba
Diplomati masovno bježe iz Sj. Koreje: "Ovdje se ne da živjeti!"
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Ruski diplomati koji su pobjegli iz Sjeverne Koreje tvrde da u toj zemlji vlada vrlo ozbiljna nestašica lijekova i drugih osnovnih potrepština, što sugerira da su pandemija i jedna od najstrožih karantena u svijetu na njoj ostavili danak, piše The Guardian.

Zaposlenici ruske ambasade u glavnog gradu Sjeverne Koreje Pjongjangu u četvrtak su u pismu koje je objavljeno online opisali "kolektivni odlazak" stranog diplomatskog osoblja te dodali da će se odlasci nastaviti jer se u Pjongjangu praktički ne da živjeti.

"Moguće je razumjeti one koji odlaze. Gotovo niko ne može izdržati gotovo totalne restrikcije bez presedana pod kojima se nalaze pojedinci, nestašice osnovnih potrepština i lijekova te nemogućnost da se riješi bilo koji zdravstveni problem", rekli su članovi osoblja ruske ambasade.

Broj ruskih diplomata u Sjevernoj Koreji među većima je u svijetu, no mnogi od njih počeli su napuštati zemlju zbog nestašica i problema s nabavkom lijekova, piše Jutarnji.

U pismu djelatnika ambasade stoji da u Pjongjangu diplomata više gotovo i nema. Navodi se da je ukupan broj svih diplomata u Sjevernoj Koreji pao na 290. Prema određenim izvještajima, u zemlji se trenutno nalaze tri djelatnika stranih organizacija za međunarodnu pomoć. Ostali su, piše se, iz zemlje otišli u prosincu 2020. godine. Ujedinjeni su narodi prošlog tjedan konstatirali da u toj zemlji više nema njihovog međunarodnog osoblja.

Ruski diplomati i njihove obitelji 2020. su godine u februaru granicu Sjeverne Koreje i Rusije prešli pomoću željezničkog vagona na ručni pogon. Takvom prelasku granice prethodilo je 30-satno putovanje vlakom od Pjongjanga do pograničnog područja.

Sjeverna Koreja svoje je granice zbog pandemije zatvorila u januaru 2020. godine, a karantena koja je uvedena smatra se najrigoroznijom u svijetu. Analitičari kažu da je država svakodnevicu građana posljednji puta do te mjere kontrolirala kada je tokom 1990-ih godina u toj zemlji vladala velika glad.

Iako se jako teško dolazi do povjerljivih informacija iz Sjeverne Koreje, postoje indikacije da je kriza u zemlji duboka i da hrane nema dovoljno.

Šest sjevernokorejskih graničara prošle su sedmice prebjegli u Kinu, a po dolasku su rekli da su bili "gladni i umorni". Iako Sjevernokorejci s nekom učestalošću bježe iz svoje države, neobično je da ovako velika grupa prebjegne odjednom.

Lina Yoon, viša istraživačica međunarodne nevladine organizacije za borbu za ljudska prava Human Rights Watch prošlog je mjeseca predala izvještaj o stanju u Sjevernoj Koreji u kojem piše da joj je rečeno da žitelji zemlje nemaju dovoljno hrane, sapuna, paste za zube i baterija.

Trgovinska razmjena Sjeverne Koreje i Kine pala je za 80 posto, a uvoz hrane i lijekova praktički je na nuli. Tako je jer je Sjeverna Koreja ustvrdila da bi trgovina s Kinom i "žuta prašina" koju joj donose vjetrovi iz Kine mogle uzrokovati širenje koronavirusa. Yoon je rekla da su poljoprivrednoj proizvodnji veliku štetu nanijele poplave te da je i to kumovalo padu količina hrane.

Službeno nemaju nijednog zaraženog

Yoon je trenutne kontrolne mjere koje su na snazi u Sjevernoj Koreji usporedila s onim mjerama koje su bile na snazi tijekom 1990-ih godina nakon što je pad Sovjetskog saveza doveo do pada zaliha hrane. Država je tada kontrolirala protok informacija, distribuciju hrane i drugih potrepština te branila "slobodno tržište".

Sjeverna Koreja tvrdi da dosad nije zabilježila nijedan slučaj zaraze koronavirusom te da je tomu tako jer je strogo kontrolirala kretanje stanovnika i kvalitetno upravljanje karantenom. No, analitičari tvrde da je moguće da su koronom ipak zarazili neki vojnici i žitelji pograničnih gradova.

Sjeverna će Koreja u sklopu programa COVAX Svjetske zdravstvene organizacije dobiti 1,7 miliona doza cjepiva AstraZeneca/Oxford.

Yoon je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena pozvala da se prilikom pregovora s čelnikom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom sjeti i naroda Sjeverne Koreje, a ne samo balističkih raketa koje Kim opetovano testira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije