Dio ogromne rakete pao na Zemlju, evo gdje se srušio

0
Radiosarajevo.ba
Dio ogromne rakete pao na Zemlju, evo gdje se srušio
Foto: Twitter / Krohotine pale iznad Indijskog i Tihog oceana

Krhotine kineske rakete pale su na Zemlju iznad Indijskog i Tihog oKeana, saopćili su američki i kineski dužnosnici.

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) saopćila je da je većina ostataka potisnika Long March 5 izgorjela u atmosferi. Dodala je da je mjesto ulaska u atmosferu bilo iznad Suluskog mora u Tihom oceanu.

NASA navodi da Peking nije podijelio "specifične informacije o putanji" potrebne da bi se ustanovilo gdje bi krhotine mogle pasti.

Najnovije informacije iz Brisela: Još jedna zemlja 'skeptična' po pitanju otvaranja pregovora s BiH?

Najnovije informacije iz Brisela: Još jedna zemlja 'skeptična' po pitanju otvaranja pregovora s BiH?

Kineska raketa teška 23 tone past će na Zemlju ovog vikenda: Niko još ne zna gdje, moguće su i žrtve

Kineska raketa teška 23 tone past će na Zemlju ovog vikenda: Niko još ne zna gdje, moguće su i žrtve

Svemirsko zapovjedništvo SAD-a saopćilo je da je raketa Dugi marš 5B ušla u Zemljinu atmosferu iznad Indijskog oceana oko 12:45 po lokalnom vremenu, ali je problematiziralo "tehničke aspekte ponovnog ulaska, kao što je potencijalno mjesto raspršivanja krhotina".

"Sve svemirske nacije trebale bi slijediti utvrđenu najbolju praksu i dati svoj udio u dijeljenju ove vrste informacija unaprijed kako bi se omogućila pouzdana predviđanja potencijalnog rizika od udara krhotina", rekao je NASA-in administrator Bill Nelson i dodao:

"To je ključno za odgovorno korištenje svemira i osiguranje sigurnosti ljudi ovdje na Zemlji".

Podsjetimo, stručnjaci su prije par dana procijenili da će se ovog vikenda na Zemlju srušiti ogroman raketni potisnik i da je velika vjerovatnoća da neće svi njegovi dijelovi izgorjeti prilikom ulaska u atmosferu, već da će neki pasti i na tlo.

Postojala je mogućnost da će se krhotine rakete srušiti iznad naseljenog područja, kao što se dogodilo u maju 2020., pri čemu le došlo do štete u selima u Obali Slonovače, piše BBC.

Potisnik (rocket booster) u pitanju dugačak je 53.6 metara i težak oko 23 metričke tone, a dio je kineske Long March 5B koja je lansirana 24. jula 2022. Raketa je u orbitu prenosila novi modul, budući dio svemirske postaje Tiangong.

Postoje potisnici za višekratnu upotrebu, poput onih kompanije SpaceX, koji se kontrolirano spuste na površinu te se mogu koristiti u narednim misijama. NASA-ini potisnici obično su padali kroz atmosferu pomoću padobrana, i to u predvidljivo područje.

Budući da je kineski Long March 5B tako masivan, stručnjaci su procijenili da bi otprilike 4 do 9 metričkih tona potisnika moglo završiti na tlu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije