Dim u kabini: Na današnji dan prije 20 godina desila se tragedija u Halifaxu

J. M.
Dim u kabini: Na današnji dan prije 20 godina desila se tragedija u Halifaxu
Foto: wiki / Avion MD-11 kompanije Swissair koji se srušio u more
Kada je 2. septembra 1998. godine s njujorškog aerodroma John F. Kennedy uzletio avion MD-11 na letu za Ženevu, niko nije mogao zamisliti da će se nešto više od sat kasnije desiti jedna od najtežih nesreća u historiji.

Avion Swissaira, u kojem je bilo 229 osoba (215 putnika i 14 članova posade) uzletio je iz New Yorka u 20.18 sati po lokalnom vremenu. Početak let bio je rutinski, avion se u 20.58 popeo na visinu 33.000 stopa, da bi u 21.10 piloti osjetili čudan miris u svojoj kabini.

Zaključili su da je riječ o klima uređaju, no već tri minuta kasnije kabina je bila ispunjena dimom.

Posada objavljuje alarm, traže i dobijaju najbliži aerodrom za hitno slijetanje – Halifax u Kanadi.

No, dim je toliko jak da piloti jedva dišu, pa moraju staviti kiseoničke maske. MD-11 gubi visinu, a u 21.19 piloti javljaju neće moći dostići pistu u Halifaxu.

Minut kasnije piloti ispuštaju gorivo, u 21.22 kopilot smanjuje brzinu spuštanju i povlači vazdušne kočnice.

U 21.24 sati isključuje se autopilot na MD-11, u kabini se čuje upozoravajući zvuk, a kabinsko osoblje obavještava kapetana o nestanku struje u putničkom prostoru.

U 21.25 sati svi važni instrumenti u kokpitu gase se jedan za drugim, kontrola leta dobiva nerazumljive poruke posade.

U 21.31 veliki prekookenaski avion MD-11 brzinom od 550 km/h pada u more, u zaljev St. Margaret,  56 kilometara jugozapadno od zračne luke Halifax.

Poginuli su svi putnici i članovi posade u jednoj od najtežih nesreća u historiji avionskog saobraćaja.

Istraga koja je trajala sedam godina pokazala je uzrok nesreće. Vatru je izazvao kratak spoj na kablu kojim su se napajali uređaji za zabavu putnika u business klasi.

Izvještaj istražitelja utvrdio je da MPET premaz izolacionog materijala, koji se koristio u avionu i drugim dijelovima, nije bio dovoljno otporan na vatru. Vatra se u početku širila nezapaženo, a potom je uništila linije napajanja važnih instrumenata u pilotskoj kabini.

Pikantno: U prtljažnom prostoru srušenog aviona bili su dijamanti i drugi nakit ukupne vrijednosti milijardu dolara!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije