Da li je svijet na ivici novog rata? Saveznik Rusije i Irana žestoko prijeti susjedu

1
Radiosarajevo.ba
Da li je svijet na ivici novog rata? Saveznik Rusije i Irana žestoko prijeti susjedu
Foto: Screenshot / X.com / Nicolas Maduro

Predsjednik Venezuele Nicolás Maduro ostvario je pobjedu koju je priželjkivao kada je prošlog vikenda na referendumu odlučeno da Venezuela treba prisvojiti naftom bogato područje Esequibo.

Nicolás Maduro u utorak, 5. decembra, je objavio novu kartu regije na kojoj su prikazane dvije trećine susjedne Gvajane koje je 'povratio' Caracas i naredio energetskim kompanijama u državnom vlasništvu da odmah počnu s istraživanjem u tom području, jer su porasli strahovi da bi Nicolas Maduro mogao započeti rat.

Venezuela polaže pravo na regiju Esequiba u Gvajani više od 100 godina - otkad je postavljena granica današnje zemlje, 1899. godine. Ali u nedjelju, 3. decembra, suočen s padom vlastite popularnosti pred novoujedinjenom opozicijom, Maduro je organizovao referendum o tome treba li nastaviti s polaganjem prava Venezuele na teritorij.

Min-jae napušta Bayern, pronašao je klub i ligu u kojoj je ipak bez konkurencije?

Min-jae napušta Bayern, pronašao je klub i ligu u kojoj je ipak bez konkurencije?

Birači su pitani slažu li se sa stvaranjem venezuelanske države u regiji Esequiba, davanjem venezuelanskog državljanstva njenom stanovništvu i uključivanjem te države u kartu teritorija Venezuele.

Venezuelansko nacionalno izborno vijeće koje kontroliše Maduro saopćilo je da su birači odabrali 'da' u više od 95 posto slučajeva na svakom od pet pitanja na glasačkom listiću, a u utorak, 5. decembra, Maduro je objavio novu kartu koja je uznemirila svjetsku javnost.

Iran poslao kapsulu u orbitu, u njoj se nalaze - životinje

Iran poslao kapsulu u orbitu, u njoj se nalaze - životinje

Imenovao je generala Alexisa Rodrígueza Cabella za šefa regije i poslao ga u grad Tumeremo, udaljeni rudarski gradić u džungli, oko 190 kilometara od granice.

Esequiba, otprilike veličine Floride, bogata je mineralima i zauzima dvije trećine teritorija Gvajane - nacije engleskog govornog područja, koja je stekla nezvisnost od Britanije 1966. godine.

Venezuela je protestvovala zbog naftnog tendera kojeg je objavila Gvajana u septembru, tvrdeći da su offshore područja predmet spora i da kompanije kojima su polja dodijeljena neće imati prava na njihovo istraživanje.

Gvajana je osudila nedjeljni referendum kao izgovor za aneksiju zemlje: u danima koji su prethodili, venezuelanski ministar obrane Vladimir Padrino Lopez, poznat po svojim vezama sa svojim kolegama u Rusiji i Iranu, objavio je video venezuelanskih vojnika na paradi, mašući zastave s natpisom "Guyana Esequiba", u boji venezuelanske zastave.

Predsjednik Gvajane Irfaan Ali nazvao je potez Madura "neodgovornim" i najavio da će njegova zemlja obavijestiti regionalne i svjetske lidere o Madurovom pokušaju narušavanja mira na hemisferi.

"Tužno je što je predsjednik Maduro odabrao put suprotstavljanja međunarodnom sudskom nalogu. To puno govori o načinu na koji predsjednik Maduro radi i ukazuje na to da mu nije stalo do mira i sigurnosti u ovoj regiji", izjavio je Ali za The Miami Herald.

Dalje je dodao da traži podršku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Sjedinjenih Američkih Država, Karipske zajednice, Organizacije američkih država i drugih zemalja kako bi osigurao da teritorij Gvajane ne bude povrijeđen.

"Još jednom pozivamo Venezuelu da se povuče iz ovog neodgovornog, avanturističkog poteza i dopusti međunarodnom pravu i odluci UN suda da vode naše postupke", dodao je Ali.

Nova karta koja prikazuje Esequibu pod kontrolom Venezuele
Foto: Screenshot / X.com: Nova karta koja prikazuje Esequibu pod kontrolom Venezuele

Gvajana je svoj spor s Venezuelom iznijela pred Međunarodni sud pravde, koji je naredio Venezueli da ne mijenja status quo dok je slučaj u toku, proces koji bi mogao trajati godinama.

Gvajana, s mnogo manjom vojskom i ograničenim naoružanjem u usporedbi s Venezuelom, nervozno promatra svog divovskog susjeda na sjeveru. Uprkos vojnoj nadmoći Venezuele, stručnjaci sugerišu da su decenije lošeg upravljanja oslabile njen kapacitet.

Iako se Venezuela smatra strašnom silom, priznaje se da se zemlja suočava sa značajnim izazovima.

Igor Gielow, vojni ekspert je rekao da bi logistika invazije bila komplikovana, piše Daily mail.

"Dobar dio 800 kilometara duge granice između Venezuele i Esequibe sastoji se od guste džungle, koja je neprobojna osim za male jedinice", rekao je, dodavši da je nemoguće koristiti oklopna vozila na močvarnom tropskom terenu.

"Najlogičnija mogućnost za diktatora Nicolasa Madura kombinacija je zračnog napada na nekoliko urbanih središta Esequibe i amfibijskog iskrcavanja na Karibe", rekao je.

Takav bi napad izazvao snažan međunarodni odgovor, a vodstvo bi vjerojatno imao Brazil, koji graniči s Venezuelom i Gvajanom i čija je vojska znatno brojnija i profesionalnija od obje zemlje.

Krajem novembra brazilsko ministarstvo obrane saopćilo je da je pojačalo odbrambene akcije duž svoje sjeverne granice.

"Ministarstvo odbrane pratilo je situaciju. Odbrambene akcije su pojačane u sjevernom pograničnom području zemlje, promičući veću vojnu prisutnost", stoji u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije