Britanska analiza: 'Kijev hoće samo ove tri stvari, a onda rat ulazi u odlučujuću fazu'

0
Radiosarajevo.ba
Britanska analiza: 'Kijev hoće samo ove tri stvari, a onda rat ulazi u odlučujuću fazu'
Foto: AA / Ukrajinska vojska

Za ukrajinske međunarodne partnere ovo će biti ljeto nelagode. Jer, gubici će se gomilati, a za uspjeh će biti potrebno vrijeme, piše Jack Watling, istraživač s britanskog instituta RUSI u analizi stanja na ukrajinskom bojištu.

Ofanziva je daleko od vrhunca, a prema mišljenju Jacka Watlinga, treba se suzdržati od preuranjenih procjena o uspješnosti. Dosadašnje borbe bile su teške, a Ukrajinci su probili neke prve linije odbrane, no i dalje se nalaze daleko od glavnih crta ruske odbrane. Također, Kijev tek treba poslati glavninu svojih snaga, a prednji elementi u ovom trenutku rade na preduvjetima za pokušaj proboja, ocijenio je Watling.

Prva ruska linija odbrane sastojala se od streljačkih zaklona i ručno iskopanih rovova osiguranih miniranjem terena protutenkovskim i protupješadijskim napravama. Prva linija dodatno je zaštićena jer je na dometu topničke vatre i ruskih dronova. Glavna odbrambena linija nalazi se 15-20 kilometara od ukrajinskih pozicija, a sastoji se od ozbiljnih rovova i pucačkih položaja ojačanih betonom, tenkovskih prepreka, podzemnih kabela za koordinaciju topničkih udara i još mina. Iza su rezervni položaji za pucanje koji čine treću liniju odbrane, piše Jutarnji.hr.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Još teže borbe

Ionako teške borbe postat će još teže, ističe Watling. Kako ukrajinske snage budu prodirale dublje u odbrambeno područje ruske vojske, tako će dolaziti na nišan većem broju ruskih topova. Njihovi vlastiti topovi sve će manje moći sudjelovati u akcijama, a napredovanje ukrajinskih jedinica postat će sve predvidljivije jer će se morati kretati oko minskih polja. Manje će ih moći štititi zračna odbrana, a vjerojatno će biti pod većim udarom ruskih zračnih snaga.

S obzirom na ove prijetnje, ukrajinska vojska trenutno pokušava postići tri stvari, koje navodi Watling. Prvo, vodi se intenzivan dvoboj u kojem obje strane pokušavaju napasti neprijateljeve logističke, zapovjedne i nadzorne, izviđačke i topničke mreže. Rusi dronovima Lancet pretražuju područje u lovu na ukrajinsko topništvo. Ukrajinci upotrebljavaju Storm Shadow i navođene višecijevne bacače kako bi uništili ruska komandna mjesta i zalihe streljiva.

Drugo, Ukrajinci pokušavaju natjerati Ruse da pošalju rezervne snage kao pojačanje sektorima pod pritiskom. Jednom kada se u pogon stave ove jedinice, bit će lakše identificirati slabe točke u ruskim linijama, one gdje proboj ne bi bio dočekan novim slojem svježe razmještenih snaga.

Amerikanci najavili nove pošiljke najmoćnijeg oružja u arsenalu Ukrajine

Amerikanci najavili nove pošiljke najmoćnijeg oružja u arsenalu Ukrajine

Treće, ukrajinska vojska pokušava pritiskati duž cijele fronte i probiti što šire područje. To rade kako bi uvišestručili opcije za napad na glavnu odbrambenu liniju i zadržali ruske snage u neizvjesnosti oko toga gdje bi mogli pokušati glavni proboj.

Nadalje, s tako dugom frontom, rastegnutost ruskih trupa ograničava njihovu sposobnost da postave jedinice u dubinu i traži da ih se pošalju naprijed.

Reakcija Rusije: Nova američka vojna pomoć Ukrajini gura Washington dublje u sukob

Reakcija Rusije: Nova američka vojna pomoć Ukrajini gura Washington dublje u sukob

Gdje će biti glavni napad?

Ukrajinci će u jednom trenutku morati odlučiti gdje će poslati svoje glavne jurišne jedinice, a ofanziva će tada ući u odlučujuću fazu, navodi se u analizi. Ta odluka, piše Watling, mora se temeljiti na uslovima na terenu. Ne radi se o pridržavanju nekog fiksnog vremenskog okvira. Kada te jedinice krenu u akciju, ofenziva će ili postići proboj ili propasti. Uspjeh je binaran, a ne linearan, smatra on. Linija je ili prekinuta ili nije, a Kijev trenutno mora oblikovati bojno polje kako bi se povećala vjerojatnost proboja.

Uspješnost Ukrajinaca mjerit će se prema napretku s druge strane proboja. Ključno pitanje ako proboj uspije je koliko će Ukrajina imati jedinica za juriš, a presudna bi mogla biti brzina.

Nepoznanica u jednačini je moral ruskih jedinica. Trenutačno se borbe s pripremljenih pozicija, no budu li natjerani na pregrupiranje, tada će se pokazati koliko su loše obučeni i koliki je potencijal da se odbrana raspadne.

Veliki raketni napad Rusije na Odesu: Najmanje šest osoba poginulo

Veliki raketni napad Rusije na Odesu: Najmanje šest osoba poginulo

Da do toga dođe trebat će značajna ukrajinska akcija, ali moguće je da se u tom slučaju i linije odbrane raspadnu. No, na to se ne smije računati, upozorava Watling.

Prema njemu, ključno ovog teškog ljeta bit će da ne dođe do popuštanja u zapadnoj obuci ukrajinskih vojnika i mobilizaciji vojne industrije koja trokira pod naporom "hranjenja ukrajinskih vojnih djelovanja". Bit će potrebno osigurati održivost opskrbe, a jedna od ključnih varijabli je da se uvjeri Kremlj da, čak i ako poraz bude dolazio na mahove - on je izvjestan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije