BBC pohvalio kampanju vakcinacije u Srbiji

1
Radiosarajevo.ba
BBC pohvalio kampanju vakcinacije u Srbiji
Print Screen / Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je fakultetsko obrazovanje stekla u Sjedinjenim Državama, prva je europska premijerka koja je primila cjepivo Pfizer/BioNTech.

Ruski ministar unutrašnjih poslova, koji otvoreno podržava veze Srbije s Rusijom, zavrnuo je rukav da primi rusko cjepivo Sputnjik V, a ministar zdravstva rado je pozirao dok je primao kinesko cjepivo Sinopharm.

"Nama nije važno da li cjepivo dolazi iz Kine, SAD-a ili EU - sve dok je cjepivo sigurno i možemo ga dobiti čim prije je to moguće", rekla je Brnabić za BBC. 

Dodala je kako "cijepljenje za nas nije geopolitičko već zdravstveno pitanje."

Takvo pragmatičko razmišljanje im se itekako isplatilo, ističe BBC.

Druge zemlje Zapadnog Balkana muče se s nabavkom cjepiva, a sve su im nade uprte u Europsku uniju ili međunarodni instrument COVAX.

Najvjerovatnije će Srbija ispuniti cilj da cijepi najmanje desetinu stanovništva do sredine februara.

Također je u prednosti u odnosu na svih 27 članica Europske unije.

Cijepljenje se u Srbiji provodi dvostruko brže nego u Njemačkoj, Španiji i Italiji te četiri puta brže nego u Nizozemskoj.

Dok premijerka Srbije insistira da nema mjesta geopolitičkim igrama, kada je u pitanju koronavirus, bliske veze Beograda s Pekingom i Moskvom nesumnjivo su pomogle da u Srbiju stignu takve količine cjepiva na kojima im europske zemlje mogu samo pozavidjeti, piše BBC.

"Bila bih sretna da smo dobili milion cjepiva od Pfizera, ali naša vanjska politika se isplatila. Mislim da je to bilo pametno i moram priznati da sam ponosna na ono što smo postigli", rekla je te dodala:

"Nismo članica Europske unije, i s obzirom na solidarnost unutar Europske unije, znali smo da ćemo biti posljednji u redu da dobijemo cjepiva iz EU-a. To je loša strana činjenice što nismo članica EU-a, no strateški cilj moje vlade ostaje pristupanje EU."

BBC napominje kako je u ovim kriznim vremenima odluka Srbija da se ne oslanja na Bruxelles za nabavku cjepiva pokazala dobra. U prostranom beogradskom Sajmu, ljudi koji su se online registrirali za cijepljenje čekaju u redu koji se brzo pomiče.

Učinkovitost procesa mnoge je iznenadila u zemlji koja nije poznata po dinamičnoj javnoj administraciji.

"Iznenađena sam. Ja sam umirovljeni zdravstveni radnik i znam da imamo dobar zdravstveni sektor, ali sam iznenađena organizacijom i velikim brojem zdravstvenih radnika", rekla je 70-godišnja Slavica Radonović za BBC.

Ovakav razvoj događaja Bruxellesu baš ne ide na ruku, jer se u svijetu stvara slika da zemlja kandidat za EU ima vidljive koristi od svojih veza s istokom. Ovo nije prvi put da su zemlje Zapadnog Balkana uvidjele da se Europska unija može pokazati kao nepouzdan partner.

"EU ovdje nije prisutna, u smislu ozbiljne političke strategije", kaže za BBC Vuk Vuksanović iz beogradskog Centra za sigurnosnu politiku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije