Amerikanci špijunirali njemačko Ministarstvo odbrane?

0
Radiosarajevo.ba
Amerikanci špijunirali njemačko Ministarstvo odbrane?
Foto: Wikipedia / Njemačko ministarstvo odbrane, Bonn

Među poverljivim dokumentima iz Pentagona koji su procurili u javnost nalazi se i jedan iz kojeg proizilazi da su američki obavještajci špijunirali njemačko Ministarstvo odbrane.

Obična žuta cedulja izgleda dokazuje da je Washington špijunirao njemačko Ministarstvo odbrane. Taj dokument potiče iz paketa izvještaja američke tajne službe koji su dospjeli u javnost. Navodno ih je u opticaj pustio dvadesetjednogodišnji pripadnik američke Nacionalne garde. U ovom slučaju, dokument su zajedno analizirale redakcije Zeit i televizijskog političkog magazina Kontrasti, piše Deutsche Welle.

"Njemačko Ministarstvo odbrane odbija produbljenu saradnju s Narodnom Republikom Kinom, dok Kina ne postane transparentna". Tako glasi prevod engleskog naslova kratkog izvještaja, koji je s velikom vjerovatnoćom sačinila američka tajna služba.

Kakva šteta: Lana Pudar ostala bez mjesta u finalu za jednu stotinku

Kakva šteta: Lana Pudar ostala bez mjesta u finalu za jednu stotinku

Ta bilješka je poslije kratkog vremena ponovo nestala sa interneta. Obje njemačke redakcije analizirale su dokument i smatraju ga autentičnim. Međutim, samo predstavnici američke vlade mogu da potvrde da se radi o njihovom dokumentu. Njemački novinari su poslali pitanja koordinatoru američkih tajnih službi, ali za sada nema odgovora. Prema iskazima novinara redakcije Zeit i televizijskog magazina Kontrasti, ovaj slučaj u međuvremenu je počeo da zaokuplja i njemačke bezbjednosne organe.

U dokumentu nije toliko osjetljiv njegov sadržaj, koliko činjenica da Washington još uvijek sprovodi špijunske aktivnosti u njemačkim vladinim institucijama. Još 2013. godine je objelodanjeno da je Washington u Njemačkoj prisluškivao i čitao prepisku u velikom stilu.

Strogo povjerljiv dokument

Iznad kratkog izvještaja nalazi se niz oznaka, među kojima je i 'TS' (top secret), što u obavještajnoj komunikaciji jeste oznaka za izuzetno osjetljive dokumente koje neovlaštene oči nikako ne bi trebalo da vide. Kao izvor je naveden 'SI' (signal intelligence), dakle elektronsko nadziranje komunikacije. Oznaka ukazuje na to da su podaci možda dobijeni iz elektronske pošte ili hakovanjem nekog sistema komunikacije u njemačkom Ministarstvu odbrane.

Američki obavještajci spominju sastanak koji se održao 20. februara u Berlinu kada su predstavnici Ministarstva razgovarali sa delegacijom kineskih oružanih snaga. Vladini krugovi potvrdili su da se taj sastanak dogodio, a prema njima, to je bio dio normalne vojne diplomatije i odvijao se u koordinaciji s drugim resorima njemačke Vlade.

Njemačku stranu zastupao je nadležni činovnik pomoćnog odjeljenja 'Politika II'. Razgovaralo se o ratu u Ukrajini, napetostima oko Tajvana i o vojnoj podršci Ujedinjenim nacijama. Njemačka strana je navodno u razgovoru jasno zastupala stav da kineska strana mora da postane transparentna prije nego što dođe do produbljivanja saradnje.

Kineska 'ofanziva šarma'

U dokumentu se navodi da su Nijemci svjesni toga da Kinezi na evropskoj turneji sprovode 'ofanzivu šarma' zbog toga što je porastao američki pritisak na Kinu. Osim toga, u papiru se navodi da Nijemci svoju poziciju vide kao potvrdu njemačke solidarnosti sa Sjedinjenim Američkim Državama. Posebno apsurdno izgleda američka špijunaža, kada se zna, a to su saznali novinari dvije njemačke redakcije, da je njemačka strana oficijelno izvjestila američku ambasadu u Berlinu o razgovorima sa Kinezima.

Prema informacijama do kojih su došli novinari, njemačka vlada takođe ima uvid u taj dokument. Trenutno još nije jasno kako će njemačka vlada reagovati na mogućnost da je izložena savezničkoj špijunaži. Novinari nezvanično saznaju da će stav Berlina zavisiti od toga kako će Vašington reagovati na slučaj.

Njemačka vlada je svjesna činjenice da Njemačka zavisi od saznanja američkih tajnih službi. Osim toga, Berlin ne želi da optereti odnose sa SAD u vrijeme rata u Ukrajini.

'Prijatelji se ni u kom slučaju ne prisluškuju'

"Ovo je relevantan postupak, a Angela Merkel je jednom rekla: 'Prijatelji se ni u kom slučaju ne prisluškuju'", komentariše čitav slučaj političar Zelenih Konstantin von Notz. On ipak naglašava da se o tome mora prvo razgovarati s Amerikancima i razjasniti kako je došlo do navodne špijunaže.

Gustav Gresel iz berlinskog trusta mozgova Evropski savjet za spoljne odnose (ECFR) nije iznenađen mogućnošću da Washington špijunira po glavnom gradu Njemačke, jer prema njemu, to ima tradiciju. Gresel je samo dan poslije njemačko-kineskog razgovora imao sastanak vjerovatno s istom kineskom delegacijom.

"Amerikanci su", kaže, "kao strogo povjerljive označili informacije koje bi se mogle dobiti ako se pozove broj telefona Fondacije nauka i politika ili ako se ljubazno zamoli u Ministarstvu odbrane".

Ekspert zahtijeva 'smjenu epoha' i u kontrašpijunaži

Gresel ipak smatra da je problematično to što Njemačka vidi samu sebe kao "obavještajnog neplivača" i što se ne štiti dovoljno. Prema njemu, informacije koje svojim radom dobijaju američki obavještajci vjerovatno su lako dostupne i obavještajcima manje prijateljskih nacija kao što su Rusija i Kina.

"Pitanje obavještajne odbrane još nije doprlo do diskusije o smjeni epoha. Potrebno je da njemačka javnost ima povjerenja u sopstvene institucije kada je riječ o nadležnostima njemačkih tajnih službi i o poboljšanju kontraobavještajnih sposobnosti u Njemačkoj. Nadam se da ćemo doći do toga, ali ni izdaleka nismo na cilju", zaključuje Gustav Gresel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije