Al Zahra, najljepše naselje u Gazi, više ne postoji: Petak je trebao biti poseban, ali je donio smrt

1
Radiosarajevo.ba
Al Zahra, najljepše naselje u Gazi, više ne postoji: Petak je trebao biti poseban, ali je donio smrt
Foto: Printscreen / Naselje Al Zahra, ranije i sad

Oko podneva u petak, 20. oktobra, stanovnici luksuznog naselja Al Zahra u Gazi stajali su ispred ruševina i prašine, gledajući u mjesto koje su do tada zvali domom.

Petak je trebalo da bude poseban dan: islamski dan molitve obilježava početak vikenda, a u Al Zahri to znači falafel i humus, kafu i čaj, servirane u prostranim porodičnim apartmanima ili vilama pored Mediteranskog mora.

Ovdašnji stanovnici su dobro znali da su sretniji od većine u Gazi. Ali tokom noći, izraelske bombe su sravnile sa zemljom 25 stambenih zgrada, dom više stotina ljudi.

SDP o sastanku SDA u Mostaru: 'Moramo odgovoriti na spinovanje'

SDP o sastanku SDA u Mostaru: 'Moramo odgovoriti na spinovanje'

Izrael je bombardovao Gazu danima u reakciji na napade Hamasa od 7. oktobra, ali Al Zahra nije bila gađana sve do tada.

Neki od onih koji su tamo živjeli - među njima ljekari, advokati, akademici, modni kreatori i preduzetnici - pokušali su da ostanu i prežive u ruševinama, ali je većina spakovala ono malo stvari što su mogli da spasu i raspršili se po Pojasu Gaze.

Hana Husen, koja je odrasla u Al Zahri, užasnuto je pratila vijesti stotinama kilometara dalje iz Turske, gdje se preselila prije dvije godine.

U užurbanom telefonskom pozivu toga dana, zvala je porodicu da provjeri da li su dobro. Rekla im je da ih voli. Zatim se veza prekinula.

Stanovnici uništenih stambenih zgrada skrivali su se od bombi na obližnjem univerzitetu zahvaljujući naporima lokalnog zubara Mahmuda Šahina koji je predvodio masovnu evakuaciju komšija.

Mahmudove komšije su se možda izvukle žive, ali nisu sve preživjele ono što je uslijedilo.

BBC je proveo dvije sedmice razgovarajući sa nekoliko porodica iz ove oblasti, i starosjedeocima i onim mlađim, ambicioznim pridošlicama. Ispričali su kako su zgrabili šta su mogli iz domova, gledali kako njihovi domovi eksplodiraju na njihove oči i potom se raspršili po Gazi i njihova sudbina je za sada nepoznata.

Iz priručnih skloništa i privremenih domova širom pojasa, stanovnici su željeli da ispričaju priču o životu i kraju naselja koje su voljeli.

Komunicirali su preko isprekidanih telefonskih poziva - ponekad dok su se u pozadini čule bombe - i sporadičnih poruka na društvenim mrežama. Ljudi su prekidali razgovore da bi bježali ili tražili sklonište. U nekim slučajevima su gubili kontakt na po više dana.

Poslije nedavnog prekida u komunikaciji tokom žestokih izraelskih napada na pojas, jedan stanovnik Al Zahre je na kraju poslao kratku poruku: "Hvala što pitate. Još smo živi".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije