Ada iz Kabula čisti cipele na ulici na bi prehranila svoju porodicu

Radio Slobodna Evropa
Ada iz Kabula čisti cipele na ulici na bi prehranila svoju porodicu
PrtScr / Ada iz Kabula čisti cipele na ulici

Dvanaestogodišnja Ada iz Kabula čisti cipele na ulici kako bi zaradila nešto novca od kojeg će preživjeti ona, njena braća i sestre te roditelji, koji zbog lošeg zdravlja ne mogu raditi. Ona je samo jedna od oko 1,9 miliona djece koja moraju raditi u Afganistanu.

Ada lašti cipele na ulicama Kabula i nekad nešto zaradi, a drugog dana ništa.

"Dođem ovdje i nekad neko želi da mu očistim cipele i taj novac moram nositi kući. Ako ništa ne zaradim, odem na spavanje praznog želuca. Jako mi je teško, vidim ljude kako nose hranu, a mi nemamo šta jesti“, ispričala je dvanaestogodišnjakinja.

Ada ima tri mala brata i tri male sestre. Oni prodaju plastične kese i pokušavaju nešto zaraditi, a ona se brine da svi ostanu zdravi.

"Brat mi se razbolio i moja mama nije imala novca da ga vodi u bolnicu. Čistila sam cipele, a novac sam dala mami za bolnicu.

Adin otac je nepokretan i majka ovisi o njoj.

"Od svih naših problema i stresa sam se razboljela. Ne mogu raditi. Bole me ruke i noge od pranja odjeće ljudima. Moja kći čisti cipele i zbog toga zaostaje u školi. Zaista nam je teško“, kaže Adina majka.

Ada ode nekoliko sati u školu zajedno sa sestrama, a kolegicama u razredu objašnjava kako nije prosjakinja.

"Čistim cipele da bih zaradila nešto novca koji dam mami. Ali, oni mi kažu: 'Ti si prosjakinja, bježi tamo! Zašto dolaziš u školu?' i tuku me“.

Oko 56 posto djece u Afganistanu radi teške fizičke poslove i zbog toga ne idu u školu, navodi afganistanska komisija za ljudska prava.

Nadžibulah Aklaki iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja kaže da prema posljednjim podacima, 1,9 miliona afganistanske djece rade.

"Od tih 1,9 miliona, 1,3 miliona rade teške fizičke poslove. Po zakonu, zabranjeno je iskorištavati djecu za teške poslove. Korištenje djece za rad je ozbiljno krivično djelo“.

Ada kaže da samo želi bolju budućnost porodici, te da ne želi čistiti cipele na ulici.

"Ne želim raditi ovdje. Želim da moj otac ima posao. Želim postati pravnica i pomoći majci i uraditi nešto za moju zemlju“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije