Zagreb: U prirodu će pustiti 100.000 komaraca uvezenih iz Italije

0
Radiosarajevo.ba
Zagreb: U prirodu će pustiti 100.000 komaraca uvezenih iz Italije
Foto: EPA / Komarci

Kraj je proljeća i bliži se početak ljeta, mnogima najdraže doba godine. Ali ljeto uz godišnje odmore i druženja donosi i male krvopije koji sve pokvare. U gradovima širom Hrvatske počela je borba protiv komaraca, provjerili smo kakvo je stanje u Zagrebu. 

Gospodin Mijo već 20 godina obrađuje vrt koji je dobio na korištenje od grada. I svake godine vodi istu bitku onu protiv komaraca.

"Grizu i krv odmah ide, otekline, ali smo navikli već godinama, tu smo prvi na udaru do Jaruna", za HTV Dnevnik rekao je Mijo Bilanović. 

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

U prosjeku dvaput mjesečno ekipa iz deratizacije očisti vodu kojom zalijeva vrt jer u njoj komarci rade legla.

"U ruci držim larve komaraca koje smo zagrabili u bačvi. Takve bačve se tretiraju, na površinu vode se stavlja preparat koji stvara film, pa larve komaraca ne mogu disati", objasnio je David Mikulan, iz Službe za dezinfekciju. 

Ovakva metoda primjenjuje se za prevenciju, provodi se gdje god ima vode stajaćice, a uoči ljeta počinje oprašivanje.

Sve ste isprobali ali komarci vam i dalje dosađuju: Ovako ćete ih sigurno otjerati

Sve ste isprobali ali komarci vam i dalje dosađuju: Ovako ćete ih sigurno otjerati

"Suzbijanje odraslih jedinki, obično se to radi u vrijeme njihove najveće brojnosti, to je krajem 6. mjeseca i početkom 7. mjeseca kada se ruše tzv. proljetne vrste komaraca", rekao je Josip Palaversa, iz Tehinspekta.

Za borbu protiv komaraca Grad je ove godine osigurao 384 hiljada eura. Među ostalim, i za edukaciju građana.

"Na način da se građani informiraju o važnosti uklanjanja posuda s vodom za vrijeme ljetnih mjeseci jer najefikasnija metoda za uklanjanje je zapravo uklanjanje legla komaraca", kazao je Dragan Grubiša, iz Odjela za zdravstvenu ekologiju Grada Zagreba. 

Kako bi se spriječila najezda komaraca, iduće će se sedmice u Zagreb prvi put ispustiti 100 hiljada sterilnih mužjaka uvezenih iz Italije.

"Što znači da će oni ako su brojnošću tu nadmoćni oploditi ženke koje će zatim proizvesti jajašća koja neće dovesti do potomstva i na taj način bi biološkim putem smanjili broj prisutnih tigrastih komaraca na nekom području", objasnila je Ana Klobučar, iz Službe za epidemiologiju, NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

U idućim mjesecima stručnjaci upozoravaju pri boravku na otvorenom, bez obzira na to jeste li u gradu ili u prirodi, upotrebljavajte repelente, sredstva koja odbijaju komarce, piše HRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije