Za i protiv vjeronauka u školama Makedonije

Radiosarajevo.ba
Za i protiv vjeronauka u školama Makedonije


Makedoniju potresa politički skandal u vezi sa ukidanjem vjeronauke u školama. Javnost je podijeljena - za i protiv.

Nakon što je Ivica Georgievski, zastupnik većine u parlamentu Makedonije odnosno stranke VMRO-DPMNE u borbi za uvođenje vjeronauka u škole, na svojoj Facebook stranici objavio stihove pjesme "E moj narode", koju izvodi hrvatski pjevač Marko Perković Thompson, izbio je skandal. Najgledanija televizijska postaja u Makedoniji A1, objavila je kako je makedonski parlamentarac objavio nacionalističku pjesmu, a izborom pjevača zgraža se i dio političara u toj zemlji.

Naime, Georgieveski je na svojoj stranici, kao i na stranici koja podržava uvođenje vjeronauka, osim linka na stranicu M.P. Thompsona objavio kako se pjesma "E moj narode" može odnositi i na Makedoniju. Posebice, objasnio je Georgievski stihovi "Antikristi i masoni, komunisti ovi oni, šire sotonske fraze, da nas poraze", mogu biti aktualni i za Skopje.

Vjeroučitelji i roditelji iz cijele Makedonije u srijedu su prosvjedovali pred ustavnim sudom u Skopju zbog ukinuća vjeronauka u školama. Makedonski ustavni sud zabranio je vjeronauk u školama s obrazloženjem da se time narušava svjetovna narav države.

Vjeronauk je ponovno uveden u škole na početku ove školske godine po zakonu što ga je vlada donijela 10 godina pošto je također bio ukinut odlukom ustavnog suda.

Vjeroučitelji i roditelji koji su prosvjedovali pred zgradom ustavnog suda u Skopju zahtijevali su da se vjeronauk vrati u škole, držeći da pravo na vjersko obrazovanje pridonosi izgradnji sustava vrijednosti utemeljenih na poštivanju ljudskih prava te da služi obnovi moralnog i duhovnog identiteta mladih ljudi.

Prosvjednici su se također usprotivili tvrdnji da vjeronauk u školama narušava svjetovnu narav države. "Zahtijevamo da se u škole vrati vjeronauk, putem kojega mladi spoznaju osnovna vjerska načela, pravo koje uživaju učenici u 40 europskih zemalja. Ukinućem vjeronauka ustavni sud ukida pravo učenika i njihovih roditelja na izbor, što je suprotno demokratskim načelima", istaknuo je vjeroučitelj Ljupčo Smilev.

Ponovno ukinuće vjeronauka može se protumačiti kao politička odluka, jer nikako ne narušava svjetovnu narav države, izjavio je Smilev. Njegov kolega Hajdin Saliu ocijenio je da je odluka o ukinuću vjeronauka ostatak komunističkog režima.

O ukinuću vjeronauka ustavni je sud odlučio prošle sedmice, nekoliko dana prije pravoslavnog Uskrsa, što je izazvalo nezadovoljstvo dijela javnosti, vjerskih
zajednica i vladajuće stranke VMRO-DPMNE-a.

Na drugoj strani odluku su pozdravile lijevo usmjereni Demokratsko-liberalna stranka i Socijaldemokratski savez, koji su i pokrenuli postupak preispitivanja ustavnosti nastave vjeronauka u školama.

index/fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije