Velika prijetnja na hrvatskoj granici: Šest opasnih krijumčarskih bandi, naoružani do zuba

4
Radiosarajevo.ba
Velika prijetnja na hrvatskoj granici: Šest opasnih krijumčarskih bandi, naoružani do zuba
Foto: Granična policija BiH / Migranti / Ilustracija

Prilikom obilaska hrvatskog potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića duž granične linije između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, otkrivene su značajne informacije koje bacaju svjetlo na trenutnu situaciju migrantske krize.

Dobra vijest je da se, u usporedbi s istim periodom prošle godine, smanjio pritisak migranata na graničnoj liniji. No, istovremeno se suočavamo s novim izazovom - pojava organiziranih i naoružanih krijumčarskih bandi na migrantskoj ruti koja se kreće kroz sjeverozapadnu Bosnu.

Hrvatski načelnik Zoran Ničeno pružio je uvid u brojke i aktivnosti koje provode hrvatski policajci, ističući ozbiljnost situacije. Tri šokantne videosnimke prikazale su probijanje krijumčarskih vozila kroz malogranične prijelaze, pri čemu je jedna policajka jedva izbjegla ozbiljne ozljede.

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

"Mi sa Srbijom nemamo problema, ali očekujemo da će primijeniti iste mjere prema granici s BiH. Problem BiH leži u nedostatku kapaciteta, organizacije i razvijenog border managementa", izjavio je Zoran Ničeno.

Dodao je da se suočavaju s izazovima djelovanja šest organiziranih krijumčarskih bandi samo na području Bihaća, a bosanska policija intenzivno radi na njihovom razbijanju.

Sudija bez milosti poručio: "Sve benefite ste iskoristili u Njemačkoj, a vi tako"

Sudija bez milosti poručio: "Sve benefite ste iskoristili u Njemačkoj, a vi tako"

Ministar Božinović naglasio je ozbiljnost situacije, ističući kako krijumčari koriste modernu tehnologiju i organiziraju se izvan Europe. Unatoč smanjenju ilegalnih prijelaza od 11 posto ove godine, izazov ostaje s obzirom na porast priljeva migranata u BiH za 36 posto. Također, povećan je broj uhićenih krijumčara ljudi za 250 posto.

U prošloj godini, zabilježen je povratak oko 3000 migranata u Hrvatsku, no većina ih je napustila zemlju prvom prilikom, vraćajući se u zapadne zemlje iz kojih su bili deportirani.

Sve ove informacije svjedoče o kompleksnosti situacije na migrantskoj ruti te nužnosti zajedničkog regionalnog pristupa kako bi se riješili izazovi i osigurala sigurnost svih uključenih strana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije