Uz velike mjere sigurnosti u Beogradu održana Parada ponosa

Anadolija
Uz velike mjere sigurnosti u Beogradu održana Parada ponosa
Parada ponosa održana je u Beogradu, kada je oko 1.000 učesnika prošetalo gradskim ulicama do Trga republike i poručilo da Parada treba da doprinese da se predstavnici LGBT zajednice osjećaju prihvaćeno, slobodno i bezbjedno na svojim ulicama.

Učesnici Parade nosili su šarene balone i zastave duginih boja, transparente Za promjenu i Na Prajd se ne zove, na Prajd se dolazi, dok je sa ozvučenja na kamionu išla muzika i atmosfera je bila vesala, a na čelu Parade bili su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i organizatori.

Glavne gradske ulice bile su zatvorene za saobraćaj, na ulicama su bile prisutne jake bezbjednosne snage koje su obezbjeđivale paradu, a policijski helikopteri nadlijetali su centar Beograda.

Ovogodišnja "Kuma" Parade ponosa bila je Jelena Karleuša koja je rekla da "nijedan bog ne može da ima ništa protiv ljudi koji mirno šetaju ulicama sa šarenim zastavicama" i dodala da je obaveza javnih ličnosti da se bore za ljudska prava.

Njoj je poklonjen ljubičasti tanjirić s porukom "Kuma nije dugme".

Jedini incident dogodio se kada je tokom šetnje do kolone dotrčao mladić i uzviknuo “Sodomija. Krivični zakonik”. Policija je odmah intervenirala i privela ga.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija na Paradi poštuje različitosti i svi građani imaju isti nivo ljudskih prava.

"Vlada Srbije je tu da za sve građane - kako većine, tako i manjine, pokaže da poštuje različitosti", rekla je Brnabić uoči početka Parade i dodala da je prisustvo ministara Branka Ružića i Zorana Đorđevića jasan signal da je Srbija društvo koje poštuje različitosti.

Premijerka ocenila je danas da se od 2014. godine situacija, kada je reč o održavanju Parade popravila i da je svaki put manje policije. Ona je pre nekoliko dana izjavila da bi volela da Parada jednog dana bude vest na nivou informacije o zatvaranju ulica, a ne nešto što vodi višemesečnim tenzijama.

Paradi su prisustvovali ambasadori, predstavnici civilnog sektora i Evropske unije.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić kazao je da Parada ponosa pokazuje da Srbija nije homofobična država i da se u Srbiji gradi tolerantno društvo.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocijenila je da se prava i položaj LGBT zajednice popravljaju i da uspjeh manifestacije ne treba mjeriti niti ocjenjivati prema prisustvu policije, kao i da se atmosfera iz godine u godinu popravlja.

Belgrade Pride zalaže se za kažnjavanje nasilja nad LGBT osobama, usvajanje zakona o rodnom identitetu, kako bi promjena dokumenata bila moguća odmah po ustanovljavanju trans identiteta, objektivno izveštavanje o problemima LGBT zajednice, usvajanje zakona o registrovanim partnerstvima, uklanjanje diskriminišućeg sadržaja iz udžbenika i usvajanje zakona o vršnjačkom nasilju.

Predstavnik organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić najavio je na kraju zvaničnog dijela Parade ponosa da će Prajd 2018. biti održan u istoj nedjelji septembra, odnosno između 10. i 16. septembra i da očekuje još veći broj učesnika.

"Pozivam vas da nas sljedeće godine bude još više, a mi ćemo se potruditi da napravimo još bolji program", rekao je Miltić.

Parada je završena oko 14 časova na Trgu republike uz jak pljusak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije