U Srbiji se danas održavaju izbori za savjete nacionalnih manjina

1
AA
U Srbiji se danas održavaju izbori za savjete nacionalnih manjina
Foto: EPA-EFE / Beograd

U Srbiji se danas održavaju izbori za savjete nacionalnih manjina, 19 manjina svoje predstavnike biraće direktno, a četiri na elektorskim skupštinama i prvi put bi trebalo da bude formiran Nacionalni savjet goranske nacionalne manjine.

Prema podacima Republičke izborne komisije Srbije, pravo glasa ima 456.199 ljudi.

Republička izborna komisija proglasila je 50 lista za 19 nacionalnih manjina koje svoje savjete biraju neposrednim putem, dok će Hrvati, Makedonci, Crnogorci i Goranci svoje savete birati na elektorskim skupštinama u Beogradu, koje će biti održane u podne.

Novi selektor Zmajeva otkrio planove: "Tražimo zamjenu za Terzića, promijenit ćemo i način igre"

Novi selektor Zmajeva otkrio planove: "Tražimo zamjenu za Terzića, promijenit ćemo i način igre"

Za neposredne izbore štampano je 457.565 glasačkih listića, a glasaće se na 949 biračkih mesta.

Glasanje na neposrednim izborima odvija se od sedam do 20 sati na svim biračkim mestima.

Svoje predstavnike na izborima će birati Bošnjaci, Mađari, Albanci, Aškalije, Bugari, Bunjevci, Vlasi, Grci, Egipćani, Nijemci, Poljaci, Romi, Rumuni, Rusini, Rusi, Slovaci, Slovenci, Ukrajinci i Česi.

 svoje predstavnike biraće na listićima plave bBošnjaci i Mađari kao predstavnici najvećih manjinskih narodaoje, a svi ostali na listićima roze boje.

Za izbore za članove nacionalnih savjeta vlaške, grčke, njemačke, poljske, romske, ruske, slovenačke i ukrajinske nacionalne manjine glasački listići biće na srpskom jeziku, na ćriličnom pismu.

Izborni listići za članove nacionalnih saveta albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, egipatske, mađarske, rumunske, rusinske, slovačke i češke nacionalne manjine na listićima na srpskom, ćiriličnom pismu i na pismu nacionalne manjine koja bira svoj savjet.

Za ove izbore uzet je broj pripadnika nacionalnih manjina sa prethodnog popisa 2011. godine, jer su raspisani i prije nego što je ovogodišnji popis počeo.

Makedonci i Crnogorci biraju po 23 člana savjeta, a Hrvati 29 članova.

Hrvata je prema popisu iz 2011. godine u Srbiji 57.900, Crnogoraca 38.527, a Makedonaca 22.755.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije