Srbija na korak do novih parlamentarnih izbora

Radiosarajevo.ba
Srbija na korak do novih parlamentarnih izbora
Foto: AA / Aleksandar Vučić

Srbija bi u prvoj polovici ove godine ponovno mogla imati vanredne parlamentarne izbore, a na to ukazuju neslužbene najave u medijima, objave istraživanja o rejtingu političkih stranaka te najbliži saradnici srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Opipavanje pulsa javnosti počelo je još krajem 2018., tvrdnjama dužnosnika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) kako se kritikama na političkoj sceni dovodi u pitanje legitimitet te stranke te da je najbolje rješenje provjeriti ga na izborima, navodi Hina.

“Još prije 15 dana bih raspisao izbore da su u pitanju stranački razlozi”, rekao je početkom januara Vučić, ustvrdivši kako će ključni faktor kojim će se voditi biti državni, a ne stranački interesi, te da to ovisi o mnogo čemu drugome, no da je “svaki put kad postoji sumnja u legitimnost vlasti važno tu sumnju otkloniti”.

Beogradske Večernje novosti, bliske srbijanskom predsjedniku i vladajućoj koaliciji, objavile su u ovog vikenda čak i dva datuma kad bi mogli biti raspisani vanredni izbori.

Tvrdeći kako je lider SNS-a i šef države Aleksandar Vučić “blizu odluke da Srbija na proljeće ide na vanredne parlamentarne izbore i ako to, uz saglasnost vrha stranke, prelomi, birališta će biti otvorena 31. marta ili 14. aprila”, objavile su Novosti pozivajući se na neslužbene izbore.

Direktor istraživačkog odjela IPSOS-a Marko Uljarević tvrdi kako se ne vidi da naprednjacima pada popularnost zbog protesta građana i dijela opozicije te da “imaju ekstremno visok rejting, oko 55 posto”.

Vidljivo je da protesti mobiliziraju birače SNS da glasaju za njih jer njihove pristaše vide da se nešto događa na suprotnoj strani i to utiče na njihovu spremnost da iziđu na izbore i glasaju za SNS, ocijenio je Uljarević.

Komentirajući te rezultate javnog mišljenja, Vučić je jutros ustvrdio kako su brojevi naprednjaka “trenutno i nešto bolji” od podataka objavljenih u istraživanju agencije IPSOS.

Istraživanje je rađeno proteklog petka i subote na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika.

Ocjenjujući moguće učinke posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji kod birača, predstavnik agencije IPSOS tvrdi da je boravak ruskog šefa države učvrstio desnicu, odnosno onaj dio biračkog tijela koji se naziva i “tradicionalistima”, a koji čini između 65 i 75 posto birača.

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić - undefined

Foto: EPA: Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Po izbornom kalendaru, redovni parlamentarni izbori bi u Srbiji trebali biti raspisani u proljeće 2020. godine.

Vlast predvođena naprednjacima je, poslije pobjede 2012., dosad već tri puta raspisivala vanredne parlamentarne izbore, a posljednji su održani 24. aprila 2016.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije