Prvi put nakon potresa: Na Zagrebačkoj katedrali će zazvoniti jedno zvono

Anadolija
Prvi put nakon potresa: Na Zagrebačkoj katedrali će zazvoniti jedno zvono
Foto: AA / Zagrebačka katedrala

Nakon što je potres magnitude 5,5 po Richteru oštetio vrhove tornjeva Zagrebačke katedrale, završena je priprema, a danas i službeno počinje postavljanje zamjenskih čeličnih križeva s bazama koji će imati simboličnu, ali i stvarnu funkciju na Katedrali.

Početak i završetak radova ovisit će o vremenskim uvjetima.

Kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Ivan Hren najavio je kako će danas, prvi put na Zagrebačkoj katedrali nakon potresa, zazvoniti jedno zvono, peto po redu, koje najmanje utječe na statiku katedrale. Iza potresa na tornjevima su s radom nastavili samo satovi koji su zvučno označavali svaki puni sat.

Zamjenski križevi imat će, osim simbolične funkcije, funkciju zaštite unutrašnjosti tornjeva te ulogu gromobrana. 

Zagrebačka katedrala - undefinedFoto: AA: Zagrebačka katedrala

Kape na kojima stoje križevi bit će postavljene na visinu od 92 metra, a služit će i za učvršćenje završnog dijela kamenih tornjeva s kojih je jedan križ porušen tokom potresa 22. marta, dok je drugi uklonjen zbog narušene statike naknadno.

Svaki od križeva s kapom kojom se oslanja na bazu tornja ima masu od oko 780 kilograma, križevi su visoki šest metara, a raspon im je 2,40 metara. Kapa i križ napravljeni su od čelika i potom obojeni autolakom u zlatnoj nijansi, a između kape, odnosno baze križa i kamenog tornja stajat će olovna podloga koja će površinu izravnati.

Križeve će držati kugle, svaka mase 900 kilograma, koje će biti obješene i pridržavati križeve u unutrašnjosti tornjeva.

Najprije će se raditi sjeverni, a potom i južni toranj katedrale, a početak radova ovisit će o vremenskim uvjetima, kiši i brzini vjetra jer dizalica visoka 120 metara ne može pouzdano funkcionirati ako vjetar puše brzinom većom od 10 km/h. 

Zagrebačka katedrala - undefinedFoto: AA: Zagrebačka katedrala

Na poslovima je od početka sanacije Katedrale aktivno pet alpinista koji obavljaju visinske građevinske radove.

Tokom radova u unutrašnjosti Katedrale u podu apside je pronađeni je vrsni primjerak renesansne skulpture, ostaci nadgrobne ploče biskupa Luke Baretina koji je zagrebačku biskupiju vodio od 1500. do 1510. godine, a čiji se dijelovi čuvaju u Povijesnom muzeju grada Zagreba.

Križeve je prije početka postavljanja blagoslovio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije