Petrol: Već se sada suočavamo s nedostatkom dizela i benzina

0
Radiosarajevo.ba
Petrol: Već se sada suočavamo s nedostatkom dizela i benzina
Foto: Unsplash / Kako izbjeći neugodnu situaciju?

Prema izračunima hrvatske vlade, nove izmjene koje su uveli trebale bi rezultirati blagim pojeftinjenjem goriva, i to od srijede.

Bez vladinih mjera, kaže Andrej Plenković - predsjednik vlade te zemlje, dizel bi u srijedu koštao 15,80 (4,09 KM), a benzin 15,78 kuna po litri (4,08 KM), ali, nove uredbe cijenu će dizela ostaviti na 13,08 (3,39 KM), benzina na 13,50 (3,50 KM), a plavog dizela na 9,45 kuna (2,45 KM).

Najavio je također da će se cijene derivata od sada obračunavati svakih 14 dana.

Preminuo čovjek koji se zapalio ispred sudnice u kojoj traje proces protiv Donalda Trumpa

Preminuo čovjek koji se zapalio ispred sudnice u kojoj traje proces protiv Donalda Trumpa

Dio trgovaca i distributera uzvraća upozorenjem kako državna intervencija umjetno potiče potražnju, što može rezultirati višim cijenama nakon što ograničenja prestanu važiti. -

"Već danas se suočavamo s nedostatkom dizela i benzina na tržištu. No, zbog embarga EU-a na rusku naftu očekuju se dodatni poremećaji u opskrbi i dodatni pritisak na maloprodajne cijene. U takvim uvjetima, u kojima je ponuda goriva ograničena, državno ograničavanje cijena umjetno potiče veću potražnju, a time i više cijene kada se one ponovno prestanu ograničavati. Subvencije smatramo najprikladnijim državnim mjerama na način koji ne ruši postojeće poreze i pristojbe", kažu u Petrolu i dodaju da će, s obzirom na to da nova uredba stupa na snagu u srijedu, danas zadržati trenutačne maloprodajne cijene naftnih derivata na prodajnim mjestima Petrola i Croduxa u Hrvatskoj.

Smatraju i da bi zbog promjenjivosti trebalo prilagođavati cijene sedmično, a ne svakih 14 dana. Iz Ine su, ipak, kratko saopćili kako će, kao i dosad, poštovati odluku Vlade Hrvatske, a neslužbeno se može čuti kako će najveća kompanija kupcima osigurati normalnu i sigurnu opskrbu, pa mogu biti mirni jer će goriva, uvjeravaju izvori, biti dovoljno, piše Večernji list.

Da dodatno smanjenje marži ne bi smjelo stvoriti probleme u opskrbi smatra i stručnjak za energetiku Davor Štern.

"Neće utjecati na opskrbu jer nije to tako drastično rezanje. Činjenica jest da su im prije značanije spuštene marže, no ovih deset lipa nije nešto što bi trebalo izazvati udar. Marže su još uvijek dovoljne da osiguravaju redovitu opskrbu - smatra Štern. Pobornik je, kaže, uplitanja države u tržišne mehanizme kad je to potrebno. - Ne postoji više slobodno tržište na svijetu, ono se izgubilo! Ne postoji više tržište sirove nafte, tržište derivata, tržište žitarica... Raspala se ideja slobodnog tržišta na kojem su se cijene formirale na osnovi ponude i potražnje. Danas se one formiraju na temelju političkih odluka. U ovakvim situacijama, jasno je da država mora biti regulator koji će osigurati da ljudi mogu preživjeti", zaključuje Štern.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije