Opasna štetočina iz Azije otkrivena u regionu: 'Ako se proširi doći će do velike štete'

3
Radiosarajevo.ba
Opasna štetočina iz Azije otkrivena u regionu: 'Ako se proširi doći će do velike štete'
Foto: HAPIH / Azijska štetočina u Hrvatskoj

Jedna od najzahtjevnijih akcija iskorjenjivanja štetnog organizama biljaka u Hrvatskoj započela je krajem marta, obavijestila je prošle sedmice Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Točnije, azijske strizibube.

Naime, prošle je godine na području Jankolovice u blizini Biograda na Moru otkrivena ova štetočina koja se inače smatra jednom od najopasnijih stranih štetnih organizama biljaka u Europi i drugdje, piše Večernji.hr.

HAPIH tako navodi kako ova strizibuba može uništiti stabla većeg broja voćarskih kultura, poput agruma, lijeske i jabuke.

Održan javni skup o urbanističkom planu KS: Kršenje zakona i uzaludno potrošenih sedam godina

Održan javni skup o urbanističkom planu KS: Kršenje zakona i uzaludno potrošenih sedam godina

''Upravo to se dogodilo na području Jankolovice, uz cestu koja vodi prema Biogradu na Moru. Zbog napada azijske strizibube, ogromna stabla platane gotovo su potpuno propala. Kukac je napao i brojna okolna stabla topole'', izvijestio je HAPIH.

Kako bi spriječili daljnje širenje ove štetočine, HAPIH je isplanirao uklanjanje ukupno 36 stabala platane, 148 stabala topole, 29 stabla duda te sedam grmova smokvi.

''Akcija je zahtjevna zbog veličine stabala, pa su za vrijeme radova moguća zatvaranja prometa. Najveći izazov bit će uništavanje panjeva i cjelokupnog korijena velikih stabala. Temeljno uništavanje baze debla i korijena je važno jer larve azijske strizibube najčešće žive i aktivne su u tim dijelovima biljke'', kazali su iz Agencije.

Ako krećete na putovanje, obavezno uradite jedno!

Ako krećete na putovanje, obavezno uradite jedno!

"Zbog azijske strizibube morat će ukloniti i neka jako stara stabla", objasnili su neki mještani za 24sata.

''Uklanjanjem velikih stabala platane i topole, prometna turistička cesta izgubit će svoj prirodni ukras, ali i brojne životinje svoje prirodno stanište, te plodna polja vjetrozaštitnu zonu. To su potencijalni razlozi zašto javnost isprva vjerojatno neće blagonaklono gledati na akciju iskorjenjivanja. Međutim, sve spomenute gospodarske, ekološke i društvene posljedice ne mogu se usporediti sa štetom koju azijska strizibuba, ako se proširi, može uzrokovati u domaćoj poljoprivredi, šumarstvu i okolišu općenito'', zaključuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije