Nobilo: Mamić bi mogao biti izručen, dokumentacija stigla iz Švicarske

Faruk Vele
Nobilo: Mamić bi mogao biti izručen, dokumentacija stigla iz Švicarske
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Anto Nobilo
Nakon što je Vrhovni sud Hrvatske uvažio žalbu USKOK-a koji je zatražio istražni zatvor za Zdravka Mamića u drugom postupku, otvorena je mogućnost Mamićevog izručenja iz BiH.

Mamić bi, kako prenose hrvatski mediji, mogao biti izručen Hrvatskoj zbog izvlačenja 200 miliona kuna iz Dinama, za što ga tereti USKOK u drugoj optužnici.

Ako mu se doista odredi istražni zatvor, ističu tamošnji mediji, mogao bi se aktivirati Ugovor o izručenju s BiH jer je djelo za koje ga terete počinjeno nakon potpisivanja spomenutog Ugovora. Međutim, sve je u nadležnosti Ministarstvu pravosuđa Hrvatske.

Šta predviđa navedeni Ugovor? Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo objašnjava za Radiosarajevo.ba da bi Mamić mogao biti izručen po osnovu Ugovora koje su BiH i Hrvatska potpisale u novembru 2012. godine.

Prema tom Ugovoru, podsjetimo, dozvoljeno je izvršenje vlastitih državljana za kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca, te za druga teška kaznena djela.

„Izručenje vlastitih državljana u svrhu kaznenog progna dopustit će se ako su ispunjeni uvjeti propisani ovim Ugovorim za kaznena djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca za koja je prema pravu obiju država ugovornica potpisana mjera koja uključuje oduzimanje slobode u trajanju od četiri godine ili teža kazna“, navodi se u Ugovoru.

Također, dozvoljeno je izvršenje vlastitih državljana u svrhu pravosnažno izvršene presude.

Specijalno o tome što se Mamiću stavlja na teret, ne mogu reći. Znam da postoji novo djelo, da je dokumentacija došla iz Švicarske, da su Amerikanci otkrili u svijetu nogometa, ne samo hrvatskog već i šire, dosta poreznih utaja i moguće drugih kaznenih djela. Ali što se točno Mamiću stavlja na teret i o čemu se radi, ne znam“, tvrdi Nobilo za Radiosarajevo.ba.

Nobilo smatra da je zloupotreba dvojnih državljanstava i dalje veliki problem pravosuđa Hrvatske i BiH, što potvrđuju u posljednji slučajevi.

„Mislim da je to ozbiljan i veliki problem između Republike Hrvatske i BiH, jer, barem iz perspektive Hrvatske, mnogi hrvatski državljani su dvostruki državljani, pa kada dođu u sukob sa zakonom, jednostavno prijeđu u BiH i postanu nedostupni. Čak smo nekoliko slučajeva utvrdili kod gospodarskog kriminala, zbog kojeg se u Hrvatskoj izrekne kazna od nekoliko godina zatvora, u BiH se ta kazna pretvara u novčanu. U svakom slučaju, ta jedna praksa i rupe u ugovorima nisu dobre za pravu sigurnost dvije države. Trebalo bi međusobno suradnjom ujednačiti tu praksu i popraviti ugovore, jer obje države imaju isti interesi da krivce zatekne kazna, da se pojave pred sudom. Nema tu dva interesa, svaka država ima interes uvijek da procesuira kaznena djela“, rekao je Nobilo.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH u julu pve godine je odlučilo da Mamić neće biti izručen Republici Hrvatskoj prema potjernici Županijskog suda u Osijeku.

Vanraspravno vijeće Suda BiH je ranije donijelo odluku u kojoj se kaže kako nisu ispunjene pretpostavke za izručenje državljanina BiH Zdravka Mamića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije