'Najskuplji burek na svijetu': Slovenac prekršio lockdown zbog pite i dobio kaznu, vraća mu se novac

1
Radiosarajevo.ba
'Najskuplji burek na svijetu': Slovenac prekršio lockdown zbog pite i dobio kaznu, vraća mu se novac
FOTO: Društvene mreže / Dostavljač koji dobija kaznu što je na par trenutaka skinuo masku tokom lockdowna, Slovenija

Možda je to bio najskuplji brzi obrok ikada pojeden u Ljubljani.

Ovaj posebni burek koštao je gladnog dostavljača 400 evra (oko 800 KM). Sve zato što je sjeo na stepenice crkve da bi uživao u svom zalogaju tokom prvog Covid lockdown-a u slovenskoj prijestolnici.

Scena je zabilježena na kameri. Fotografija policije koja okružuje radnika koji je nosio hranu drugima - zbog prekršaja skidanja maske i brzog zalogaja - brzo je postala simbol okrutnog načina na koji su vlasti sprovodile Covid restrikcije.

Bosanski samuraj na velikom testu: Ahmed Vila traži svoju 12. pobjedu u karijeri

Bosanski samuraj na velikom testu: Ahmed Vila traži svoju 12. pobjedu u karijeri

Sada će taj dostavljač dobiti svoj novac natrag - i njegov policijski dosje će biti očišćen. Isto važi i za više od 60.000 drugih Slovenaca koji su prekršili anti-Covid mjere.

Policija je izdala gotovo 6 miliona eura (oko 12 miliona KM) kazni tokom više od dvije godine. Ali od ove sedmice, stupa na snagu zakon o povratu tih sredstava, piše BBC

To ispunjava obećanje koje je dao premijer Robert Golob prije nego što je njegov centristički Slobodarski pokret izabran prošle godine.

Prethodna vlast desnice, predvođena bivšim premijerom Janezom Janšom, nametnula je stroge restrikcije slobode kretanja i okupljanja.

U različitim trenucima, Slovencima nije bilo dozvoljeno putovanje izvan njihovih lokalnih područja, a na snazi je bio i policijski sat.

Gladni dostavljač hrane bio je jedan od mnogih koji su kažnjeni zbog kršenja obaveze nošenja maske na otvorenom prostoru, kao i unutar prostora. I radnje bez Covid certifikata postale su skoro nemoguće.

Ustavni sud je poništio sve ove mjere. Ali prošlo je do sada da bi vlasti poništile kazne nametnute onima koji su smatrani prekršiteljima.

Ekolog Rok Rozman, koji je dobio više kazni zbog učešća u protestima, osjeća se odlično.

"Uredbe koje su koristili za nametanje kazni nisu bile zasnovane na zakonu", kaže on.

"Vlada je to znala - i ako to znači da sada moraju vratiti novac, tako ide. Ako živite u zemlji s vladavinom prava, to bi trebalo važiti za svakoga."

Taj pogled dijeli i trenutna administracija.

Ministrica pravde Dominika Švarc Pipan izjavila je da će vraćanje kazni pomoći obnovi povjerenja Slovenaca u vladavinu prava, "koje je značajno narušeno upotrebom prekomjerne i neustavne represije tokom pandemije."

Međutim, zakon o restituciji nije dobio univerzalnu dobrodošlicu.

Jedan poslanik iz Janšine stranke SDS rekao je da vraćanje kazni "pljuvačka u lice svim tim zdravstvenim radnicima koji su se neumorno borili za živote naših sugrađana."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije