Javni čas o Srebrenici kao odgovor na sklanjanje činjenica od očiju javnosti

Anadolija
Javni čas o Srebrenici kao odgovor na sklanjanje činjenica od očiju javnosti

Javni čas o Srebrenici koji je danas održan u Beogradu, a koji organizira Fond za humanitarno pravo povodom 22. godišnjice genocida u Srebrenici je odgovor na situaciju u društvu u kojoj se o činjenicama o Srebrenici i ratovima u bivšoj Jugoslaviji sve manje priča i one se sklanjaju od očiju javnosti, izjavio je danas istraživač Fonda Nemanja Stjepanović.

On je polaznicima Nacionalne škole tranzicione pravde, ali i svim ostalim prisutnima govorio o tome šta je o događajima za vrijeme i nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine utvrdio Haški tribunal i zašto je pred dva međunarodna suda zaključeno da je u Srebrenici počinjen genocid.

Opisujući kako je tekla srebrenička operacija, istraživač FHP je naveo da je 11. jula 1995. godine dio stanovništva, uglavnom žene i djeca, otišao u bazu Holandskog bataljona u Potočarima, misleći da će tamo biti sigurni, što se na kraju ispostavilo kao netačno, dok je drugi dio odlučio da u koloni (oko 15.000 muškaraca) krene prema Tuzli, na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Dva dana kasnije, 13. jula, počela su masovna streljanja. Prikazana su svjedočenja onih koji su preživjeli strijeljanja – Ahme Hasića koji je preživio streljanje na Vojnoj ekonomiji Branjevo, gdje je pobijeno oko 1.200 osoba, Mevludina Orića, preživjelog u školi u Orahovcu kada je stradalo 1.000 zarobljenika, kao i zaštićenog svjedoka koji je preživio kada je približno 1.000 zarobljenika u osnovnoj školi u Petkovcima u noći 14. jula 1995. strijeljani na brani obližnjeg akumulacionog jezera.

"Sve što se dešavalo u Srebrenici je isplanirano u vrhu vlasti. Radovan Karadžić je osuđen, jer je imao itekako aktivnu ulogu u tom procesu i sve je počelo od njegove direktive. Cijela organizacija uključivala je čak i oko 1.000 ljudi koji su učestovali u deportaciji, zarobljavanju, prijevozu, kao i samom strijeljanju", rekao je Stjepanović.

Javni čas o Srebrenici dio je četvrte Nacionalne škole tranzicione pravde Fonda za humanitarno prava koja se održavala od 5. juna do danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije