Hrvati planiraju poslati satelit u svemir: Posljednji krik satelitske mode

Radiosarajevo.ba
Hrvati planiraju poslati satelit u svemir: Posljednji krik satelitske mode
YouTube / Prtscr

Dok su iz NASA-ina Svemirskog centra Kennedy 11. maja stizale snimke lansiranja prvog bangladeškog geostacionarnog komunikacijskog satelita nazvanog prema ocu nacije zvanom Bangabandhu (Prijatelj Bengala), a komentator američke kompanije SpaceX prenosio detalje o raketi Falcon 9 i satelitu koji je proizvela francusko-talijanska kompanija, u Hrvatskoj su vijesti dana bile vezane uz Agrokor i aferu Hotmail, piše Novac.hr.

Ovaj portal navodi da su proučavali jedan važan detalj – vrlo zanimljivog hrvatskog svemirskog projekta koji priprema entuzijastična grupa naučnika i stručnjaka.

Istina, Hrvatska nema nijedan satelit u orbiti, a raketni biznis Elona Muska odavde izgleda više kao SF nego realnost, ali činjenica je da je svemir postao silno važan za moderan život te da cijena pristupa svemiru rapidno pada. Otvorena je nova ekonomska rampa i zove se “new space” industrija.

U Hrvatskoj otprije koji mjesec postoji Jadranska aero-svemirska asocijacija (Adriatic Aerospace Association ili, skraćeno, A3) i ona ima ozbiljan plan: proizvest će i do kraja iduće godine lansirati prvi hrvatski satelit utemeljen na CubeSat platformi - ako ih u pionirskom pothvatu ne pretekne Nenad Bakić koji je nedavno najavio lansiranje PocketQube satelita, u sklopu projekta sa školskom djecom Croatian Makers. Prema tome, ovaj medij navodi da bi taj satelit trebao biti zametak hrvatskog svemirskog programa, barem se tome nadaju. Zvat će se Perun, prema bogu groma munje, “vrhovnom božanstvu u panteonu slavenskih bogova, prema slavenskoj mitologiji”.

Napominju da to neće biti komplicirana i skupa satelitska grdosija kakve uglavnom kruže oko Zemlje, koje traju 15 do 20 godina i onda ostaju u svemiru bez mogućnosti nadogradnje. To finansiraju države i njihove svemirske agencije ili velike korporacije.

Ovdje je riječ o zadnjem kriku satelitske mode, majušna naprava dimenzija 10x10x10 centimetara i teška oko 1,5 kilograma, kakvih će samo ove godine u svijetu biti lansirano 500-tinjak, zasnovana na CubeSat platformi - savršenoj za komercijalno nadgledanje Zemlje, naučna istraživanja te razvoj i testiranje novih tehnologija.

Upravo to je motiviralo skupinu uglednih hrvatskih stručnjaka - od kojih trojica rade za NASA-u, Airbus i Njemačku svemirsku agenciju - da krenu u akciju. Projekt je razrađen, sad još samo treba da prikupe novac. Računaju da im treba preko 400.000 eura.

Prijavit će se na takmičenje u Hrvatskoj i inostranstvu te očekuju da finansije neće biti problem. Kada dobiju novac, odmah će početi raditi na satelitu, navodi Novac.hr.

Više detalja o ovom interesantnom projektu možete pročitati na sljedećem linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije