Gjenero: Zagreb preko Turske želi prekinuti Čovićevu "ljubavnu vezu" s Dodikom

Radiosarajevo.ba
Gjenero: Zagreb preko Turske želi prekinuti Čovićevu "ljubavnu vezu" s Dodikom

HDZ Hrvatske i službeni Zagreb se de facto plaše Dragana Čovića pa mu i najnovijom inicijativom s Turskom žele ograniči manevarski prostor, da se na neki način prekine njegov "ljubavni zagrljaj" s Miloradom Dodikom, predsjednikom bh. entiteta RS, kazao je za Radiosarajevo.ba Davor Gjenero, politolog i nezavisni politički konsultant.

Piše: Faruk Vele

Hrvatska mora hodati na prstima

On smatra da su reakcije u glavnom gradu BiH pretjerane i da se jučerašnjom posjetom predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Ankari ne želi dezavuirati službeno Sarajevo. Naprotiv.

"Riječ je o tome da se pokuša pomoći Hrvatima i Bošnjacima da dođu do zajedničkog rješenja. Predsjednica Republike Hrvatske se jako mučila s time da odgurne iz fokusa političkih interesa bh. Hrvata koncept trećeg entiteta, te im je kao nekakvu zamjenu Zagrebu ponudio to da se fokusiraju na pitanje izbornog zakonodavstva. Izborno zakonodavstvo spada u korpus onog što se smatra zaštitom temeljnih ljudskih prava i međunarodna rasprava o izbornome sustavu nije uplitanje u unutarnje stvari neke zemlje. Kada bi to bilo tako, onda bi uplitanje u unutrašnje stvari bila i presuda Međunarodnog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, koja ni do danas nije ispoštovana", tvrdi Gjenero, koji je jedno vrijeme bio i savjetnik u Ministarstvu za vanjske poslove Hrvatske.

Prema njemu, koncept saradnje BiH s Turskom i Hrvatskom je izrazito dobar koncept.

"Da bilo ko ima zlu namjeru prema BiH, ne bi u Turskoj tražio saveznika,jer ako za nekoga nema sumnje da zagovara cjelovitost BiH, onda je to Turska. Ja vas uvjeravam da današnja hrvatska politika zapravo ima vrlo slično mišljenje o perspektivi BiH, kao i turska politika. Ali zbog grijeha iz prošlosti u Sarajevu nemaju povjerenja u to. Iz današnjih vlasti u Zagrebu nitko ne zagovara niti treći entitet, niti bilo kakvo razbijanje BiH. Zagreb, zapravo, traži način da prekine ljubavnu vezu između Čovića i Dodika. A jedan od načina  da se to napravi jeste i promjena izbornog zakonodavstva", objašnjava on motive predsjednice Hrvatske.

dodik_covic_jahorina_press (3).JPG - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba

Gjenero je bio čest kritičar hrvatske politike prema BiH. Prema njemu, problem leži u činjenici da Hrvatska na pogrešan način često predstavlja svoje inicijative.

"Kod posjete predsjednice Ankari u prvi plan je izašlo pitanje izbornog zakonodavstva. Prvo pitanje je kako Turska kao članica NATO i Hrvatska kao članica NATO i EU mogu pomoći BiH da brže postane članicom evroatlanskih struktura, kako im mogu pomoći da otvori pregovore s EU. Ako se takva suradnja uspostavi, svi će imati koristi od toga. I Hrvatska i sva tri konstitutivna naroda u BiH. I Turska.", napominje on, te nastavlja:

"Zato, Hrvatska kad govori o BiH mora hodati na prstima i mora BiH držati kao sebi ravnopravnu, a ne uzimati nadmenu poziciju. Jer, Hrvatska je previše puta stala Sarajevu na nogu. Zato se i ideja koja ima najbolju namjeru u Sarajevu pogrešno protumači. Premalo se pazi na taj diplomatski stil, a stil ponekad odredi sadržaj".

Dalje tvrdi da je Čović imao bolje komunikacije sa Zoranom Milanovićem, liderom SDP-a i bivšim pemijerom, nego s Andrejom Plenkovićem, aktuelnim predsjednikom Vlade Hrvatske i liderom sestrinske stranke, odnosno predsjednicom našeg zapadnog susjeda, Kolindom Grabar-Kitarović.

"Čović je pod Milanoviećm lakše radio što je htio. Za razliku od prethodnih lidera HDZ koji su bili instrument Tuđmanove politike, Čović jako vješto HDZ i hrvatske vlasti pretvara u svoje instrumente. Ovo je prvi puta da se sustavno pokušava nešto kako bi se Čoviću ograničio manevarski prostor i da se na neki način prekine ljubavni zagrljaj Čovića i Dodika. De facto ga se boje u Zagrebu, to je činjenica", naveo je naš sagovornik.

Na našu konstataciju da lider HDZ-a BiH Izborni zakon želi iskoristiti da ostvari pretpostavke za neki budući hrvatski entitet ili federalnu jedinicu, Gjenero odgovara "da načela koja bh. Hrvati zagovaraju kad je riječ o promjeni izbornog zakonodavstva nisu sporna, jer "BiH mora da funkcionira kao konsocijacijska zajednica triju ravnopravnih naroda", gdje postoji "pravo svakog naroda da bira svoju elitu".

Uvjeren je da će inicijativa prema Turskoj uspjeti, uprkos stavu Recepa Tayyipa Erdogana da se ne želi miješati u unutrašnje stvari BiH.

"Uvjeren sam da će to biti inicijativa koja će uspjeti. To je inicijativa koju je odavno lansirala Turska. Uvjeren sam da će današnja turska administracija prihvatiti tu saradnju ", naveo je Gjenero podsjećajući da je postojala trilaterala BiH-Turska-Srbija.

Zagreb je poručio Čoviću: Za treći entitet niko neće ratvati

Gjenero kaže da je Zagreb još ranije, u vrijeme Tomislava Karamarka uputio jasnu poruku predstavnicma bh. Hrvata u Mostaru.

"Jasno im je kazano: Treći entitet ne spominjete jer ga ne možete dobiti u miru, a niko neće ratovati za njega, niti vi imate snage za sukob za Bošnjacima, a pogotovo vas Zagreb neće podržavati i voditi vaše ratove. Drugi zahtjev je bio da se dva HDZ, Ljubićev (Božo, op. a.) i Čovićev integriraju i da dođu nove generacije mlađih političara koje bi preuzele jedinstveni HDZ", kazao je Gjenero.

Od svega, konstatirali smo zajednički na kraju, sa scene je otišao samo Tomislav Karamarko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije