Etihad napustio Air Serbiju, Vučić proglasio veliku pobjedu. Iza kulisa kruži sasvim druga priča...

4
Radiosarajevo.ba
Etihad napustio Air Serbiju, Vučić proglasio veliku pobjedu. Iza kulisa kruži sasvim druga priča...
Foto: Printscreen / Air Serbia

U Srbiji nikad dosadno, pogotovo otkad je počela nesmiljena predizborna kampanja, ali čini se da je za Aleksandra Vučića uslijedio neugodni udarac koji on i njegova režimska medijsko-politička mašinerija nastoji pretvoriti u pobjedu.

Prije tačno deset godina objavljivalo se o velikom poslovnom - naravno, Vučićevom - uspjehu, ulasku avio-diva Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u suvlasništvo srbijanskog avioprijevoznika Air Serbia.

No, ove sedmice Etihad je potpuno napustio Air Serbia, odnosno izašao iz vlasništva te je okončao agoniju srbijanske aviokompanije koja traje već skoro godinu dana.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Bez obzira na to, Vučić je to objavio kao pobjedu, jer da je Air Serbia "sada u stopostotnom vlasništvu Srbije".

No, pojedini srbijanski neovisni istraživački portali navode malo drugačiju priču, koja govori o propasti "posla stoljeća" kako se tada predstavljao ulazak jedne od najmoćnijih avionskih prijevoznika u Air Srbiju, koju je Vučić tada proglasio "najvećim regionalnim avioprijevoznikom".

Izašli iz vlasništva

Kako piše portal peroistine.com, arapska kompanija Etihad u potpunosti je izašla iz vlasništva Air Serbia. Time je, piše portal, stavljena tačka na jedan od najvažnijih, a po svemu sudeći i po građane Srbije najskupljih projekata aktualne vlasti na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Istraživački mediji ipak nisu, svih ovih godina, do kraja otkrili pod kojim je uvjetima i kako uopće sklopljen ugovor, koliko je on koštao i zašto je arapski partner odlučio izaći iz posla.

"Otkrili smo samo dio strogo čuvane tajne - da je Srbija za 51 posto vlasništva u Air Serbia platila višestruko više od Etihada za svojih 49 posto dionica. A to je bio samo vrh ledene stante ove skupe poslovne avanture - zaključuje peroistine. Prema istraživanju Insajdera objavljenom u serijalu "Srpsko-arapska posla", država Srbija je zaključno s krajem 2016. uložila bespovratno u zajedničku kompaniju nekoliko puta više od Etihada, od otplate dugova do investiranja.

Etihad je, prema Insajderu, postao vlasnik 49 posto udjela u na osnovi kredita od 100 miliona eura koji je dao toj kompaniji. Za razliku od bespovratnog davanja Srbije, Etihadu se kredit morao vrati s kamatom.

Air Serbia je od Etihada uzimala i nepovoljne kredite - jedan od 56,5 miliona dolara, drugi od 63 miliona dolara, s visokom kamatom od 6,55 posto i troškovima obrade od po čak 7,5 miliona eura, iako je tada bilo moguće pronaći povoljnije pozajmice, prenosi Jutarnji list.

Ovo su bile riječi koje su označile početak najveće misterije u historiji avijacije: "Laku noć..."

Ovo su bile riječi koje su označile početak najveće misterije u historiji avijacije: "Laku noć..."

Spasitelji posrnulog JAT Airways

Prema Insajderu tada se arapska kompanija predstavljena kao spasitelj posrnulog JAT Airways, mada je, piše pak peroistine, Srbija bila ta koja se "obavezala vratiti sve stare dugove nekadašnjeg JAT-a, ali i da na razne načine bespovratno ulaže u kompaniju Air Serbia tri godine".

Drugi istraživački portal BIRN pisao je kako je vlast krila detalje ugovora od javnosti, ali se ipak moglo zaključiti da je on "povoljan za Etihad, a nepovoljan za Srbiju". Vlast nikad do kraja nije otkrila koliko je ukupno novca uložila Srbija, a koliko arapska kompanija. Ti podaci su, i pored javnog interesa, ostali tajni. Ono što je izvjesno jeste da je riječ o stotinama miliona eura. Kako je objavio Insajder, država je stalno davala subvencije za Air Serbiju.

Naime, srbijanski avioprijevoznik bio je na popisu kompanija kojima su i 2017. i 2018. pa i 2019. bila "namijenjena sredstva iz proračuna". Tako je tokom 2018., prema navodima finansijskog izvještaja, Air Serbia u poslovanju s Etihadom imala rashod od 11,8 miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije