DW: Hrvatsko-srpsko pomirenje

Radiosarajevo.ba
DW: Hrvatsko-srpsko pomirenje

Selo Golubić

Golubić pored Obrovca je mjesto u Hrvatskoj, u bivšoj Republici Srpskoj Krajini, koje je pre rata imalo 500 stanovnika, a do danas se u njega vratilo stotinak predratnih stanovnika. Upravo u tom gradu upriličen je skup naučnika iz Hrvatske i Srbije.


Darko Gavrilović, direktor Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada, za DW objašnjava zašto su se srpski i hrvatski naučnici sastali baš u Golubiću.

“Upravo smo zbog toga smo izabrali Golubić, jer je simbolizovao krv, težinu, muku i nesreću za vrijeme rata. A Golubić danas predstavlja jednu finu atmosferu saradnje, mogućnosti i perspektive. On se oporavlja kao ptica Feniks…”

Narod se mora suočiti sa sopstvenom prošlošću

Igor Graovac, direktor nevladine organizacije Dijalog iz Zagreba, za naš program kaže da je suština u tome da se svaki narod suoči sa sopstvenom prošlošću.

“Kada se koristi pojam pomirenje, on se, po meni, odnosi, na pomirenje sa vlastitom prošlošću, jer samo se tako možemo suočiti sa prošlosti, da znamo da smo često bili u poziciji žrtve ali smo često bili i u poziciji počinilaca zločina. Dakle, moramo biti svjesni onoga što su nama drugi napravili i šta su nama drugi napravili.”

Darko Veselinović iz Golubića je izbjegao pred hrvatskom operacijom “Oluja”. Od 1995. do 2002. godine boravio je u Vojvodini, a potom je odlučio da se vrati u rodni kraj. Pitamo ga kako živi.

“Pa što se tiče međuljudskih odnosa, to je dobro, to je okej. Ali, ovako, težak je život, nema baš nekih zaposlenja. Evo ja imam curicu od tri godine i sinčića od 11 mjeseci…”

Darka smo pitali i zašto se vratio spaljenoj kući, koju je uz pomoć države Hrvatske uspio i da obnovi, ali je do obnove živio dvije i po godine u pomoćnom objektu, bez struje:

“Pa, rodni kraj, rodni kraj… Normalno je da voliš… Gdje si se rodio, tu je najslađe…”

Kako unaprijediti položaj manjina?

Naučnom skupu u Golubiću prisustvovali su i političari, iz Samostalne demokratske srpske stranke iz Hrvatske i iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. I oni su se dogovorili da ubuduće moraju više da sarađuju, da bi unapredili položaj manjina u dve države.

dw-world.de/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije