Danas glasanje o Zakonu o informisanju u Srbiji

Radiosarajevo.ba
Danas glasanje o Zakonu o informisanju u Srbiji

Poslanici Skupštine Srbije u ponedjeljak će početi glasanje o 24 zakonska prijedloga sa posljednje vanredne sjednice, o kojima su raspravu završili prije mjesec dana.

Srbija tako, izmedju ostalog, treba da dobije i novi Zakon o informisanju čije usvajanje prati višemjesečna polemika u javnosti.

Zakon će, po svemu sudeći, biti izglasan uz pomoć poslanika Liberalno demokratske partije (LDP).

Oni su tokom vikenda postigli dogovor sa Demokratskom strankom i G17 plus o amandmanima koje su tražili da bi podržali vladajuću koaliciju pri glasanju.

Udruženje novinara Srbije medjutim, zbog najave usvajanja ovog prijedloga, najavljuje protest ispred Skupštine Srbije.

Prihvaćeni amandmani LDP-a

Poslanici srpskog parlamenta vraćaju se u skupštinske klupe u ponedeljak posle jednomjesečnog odmora kako bi se izjasnili o prijedlozima zakona koje su razmotrili na vanrednoj sjednici započetoj 16. jula.

Dva dana prije glasanja obezbedjeno je i neohodna podrška LDP-a za usvajanje Zakona o informisanju - a nije bila izvjesna s obzirom da za prijedlog tog zakona neće glasati SPS i Jedinstvena Srbije koje su članice vladajuće koalicije.

Predsjednica parlamenta i potpredsjednica SPS-a Slavica Đukić-Dejanović kaže da i pored neslaganja oko ovog zakonskog prijedloga, vladajuća koalicija nije ugrožena i ne treba očekivati pad vlade.

'SPS, odnosno naša poslanička grupa će u ponedeljak biti uzdržana. To je stav koji smo već najavili i u više navrata ga obrazložili. S druge strane, različite poslaničke strukture i političke grupe će ispoljiti stavove svojih poslaničkih klubova. Da li će zakon (o javnom informisanju) biti izglasan vidjećemo u danu za glasanje - a da li je on dijelio vladu i da li je podijelio vladu, to je pitanje o kojem su mediji dosta spekulisali.... ja bih rekla. Mislim da vlada nije bila u krizi ni jednog momenta', rekla je predsjednica skupštine Srbije u nedelju.

LDP je u subotu donio odluku da glasa 'za' Zakon o informisanju, jer je vladajuća većina prihvatila amandmane kojima se ukida obavezan depozit za osnivanje medija i zabrana rada u slučaju blokade računa duže od 90 dana - a kao metod rješavanja problema prihvata stečajno zakonodavstvo.

Takodje se uvodi pravljenje razlike u kaznenoj politici kroz drugačiji tretman odgovornosti za nenamjernu grešku i kontinuiranog kršenja slobode informisanja.

Zakon 'za veću odgovornost' medija


Tako je neslaganje unutar vladajuće kolicije prevazidjeno uz pomoć LDPa, a Ivan Andrić iz ove stranke kaže da je za LDP najvažnije da je postignuta saglasnost koja će 'omogućiti da se u zemlji zadrži i ojača evropska politika'.

' ...ta stabilnost će se održati sve do dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU. Tek nakon toga je moguće i opravdano kroz interese građana, da se raspišu izbori. Sve do tog trenutka LDP će nastaviti da podržava svaki evropski potez vlade Srbije', rekao je BBC-ju Ivan Andrić, zvaničnik LDP-a.

U Ministarstvu kulture koje je predlagač Zakona kažu da se njegovim usvajanjem uvodi veća odgovornost u medijskoj sferi.

'Vjerujemo da će poslanici koje su građani Srbije izabrali opredijeliti da građani Srbije budu blagovremeno, istinito i objektivno informisani. Upravo predložene izmjene i dopune zakona to treba da omoguće, jer će povisiti nivo odgovornosti za ono što se zove javna riječ', smatra predstavnica predlagača, Nataša Vučković-Lesendrić.

UNS najavilo protest zbog 'antievropskog' zakona

I dok LDP saopštava da su njihove primjedbe, koje su DS i G17 plus prihvatili, usaglašene sa NUNSom (Nezavisnim udruženjem novinara Srbije) - Udruženje novinara Srbije održaće protest ispred skupštine sa zahtevom da zakon ne bude usvojen.

I pored izmjena, predsjednica UNS-a Ljiljana Smajlović kaže da je Zakon antievropski i da guši slobodu medija.

'Menja se ovo: ako vi kažete 'ministar je lopov', tužilac može da skoči na noge i da vas odmah preda Trgovinskom sudu. To se mjenja. Dakle, ja tvrdim da se ovde ne štite ljudi od govora mržnje jer taj dio Zakona se i ne mijenja - već se štiti vlast i ministri od kritike javnosti, i dopušta se da tužilac interveniše pred Trgovinskim sudom da se o tome raspravlja', ističke Ljiljana Smajlović pred najavljeni protest UNS-a u ponedeljak.

Osim zakona o informisanju poslanici Skupštine Srbije izjasniće se, izmedju ostalog i o setu krivičnih, prosvjetnih, zdravstvenih i zakona koji regulišu oblast gradjevine.

BBCSerbian.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije