Crna Gora: "Očekujemo rekordnu turističku sezonu, nedostatak radne snage prisutan i ove godine"

0
Anadolija
Crna Gora: "Očekujemo rekordnu turističku sezonu, nedostatak radne snage prisutan i ove godine"
Arhiv / Ilustracija

Crna Gora će i ove godine biti jedna od vodećih turističkih destinacija na Zapadnom Balkanu. Brojni turisti već borave na crnogorskom primorju, a prema riječima ugostitelja, predsezona je već iznad očekivanja, a očekuje se da će glavna sezona, posebno juli i august biti rekordni kada je o broju gostiju riječ. Problem nedostatka radne snage prisutan je i ove godine, a procjena je da Crnoj Gori nedostaje oko pet hiljada sezonskih radnika.

Dobra predsezona, najava je uspješne turističke sezone. Tako je bilo u prošlosti, a ugostitelji u Crnoj Gori se nadaju da će i ovog ljeta biti sezona o kojoj će se pričati, kao o jednoj od najboljih.

Zadovoljni predsezonom

Budva i ostali gradovi na primorju Crne Gore bilježe veliki broj gostiju, a očekuje se da se takav trend nastavi, pa čak i poboljša. Tradicionalno, najviše gostiju se očekuje iz zemalja regiona.

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Luka, ugostitelj iz Starog grada u Budvi, zadovoljan je predsezonom.

Turistička sezona u Hrvatskoj donijela nove (stare) probleme

Turistička sezona u Hrvatskoj donijela nove (stare) probleme

"Nama je predsezona jedna od boljih, mada je cijela zimska sezona bila iznad svih očekivanja. Za nas koji radimo tokom cijele godine je bila sezona gdje smo mogli da pokrijemo sve troškove. Ako se nastavi ovakav trend, mislim da ćemo imati rekordnu sezonu", kaže Luka.

Ono što je problem koji je prisutan već određeni period jeste nedostatak radne snage. Procjene govore da Crnoj Gori fali oko pet hiljada sezonskih radnika.

"Veliki problem je zapošljavanje radne snage, jer Crna Gora je u deficitu sa kvalifikovanom radnom snagom. Samo u Budvi je za potrebe hotelijerstva i ugostiteljstva potrebno oko četiri hiljade radnika samo za sezonu. Imate i druge gradove, tako da Crna Gora to ne može da ispuni. Mi smo prinuđeni da dovodimo radnu snagu sa strane, ali je to veoma otežano. U svim državama Evrope imate radnu snagu koja dolazi iz egzotičnih zemalja, jer tako mogu da funkcionišu", priča Luka.

Cijene veće od 10 do 15 posto 

Ističe da će u budućnosti morati smanjivati svoje kapacitete, kako bi radnike imali tokom cijele godine, jer radnici to sada zahtijevaju.

Stižu topliji dani: Znate li kako da vratite PVC prozore na ljetni položaj?

Stižu topliji dani: Znate li kako da vratite PVC prozore na ljetni položaj?

Kada je riječ o cijenama, one su povećane u odnosu na prethodnu godinu.

"Inflacija proizvoda koje koristimo u restoranu je velika, cijene su u prosjeku veće od 10 do 15 posto. Ipak, mi nismo skupa destinacija u odnosu na susjednu Hrvatsku. Smatram da kvalitet moramo zadržati. Budva hoće biti skuplja u odnosu na prošlu godinu, ali ne značajnije", ističe Luka.

U odnosu na period tokom koronavirusa, kada su izostali brojni turisti sa raznih destinacija, ove godine je povećano interesovanje Ukrajinaca, Rusa i Turaka.

Poznati ugostitelj iz Budve Krsto Niklanović ističe da ne pamti veće gužve u periodu predsezone, a da je tako od januara.

Problem nedostatak radne snage

Kada je riječ o nedostatku radne snage, Niklanović kaže da radnici nedostaju čitavoj Evropi.

Neum čeka prve turiste: Sezona pred vratima, a ovo su cijene kafe i ručka

Neum čeka prve turiste: Sezona pred vratima, a ovo su cijene kafe i ručka

"To je neki vrlo interesantan trend, ne znam gdje su ti radnici. Kolege iz Austrije nemaju radnike, kolege iz Hrvatske nemaju radnike. Ja taj problem nemam, jer imam srž stalnih radnika koji mi rade tokom cijele godine", kazao je Niklanović.

Govoreći o cijenama, Niklanović veli da su trenutno na nivou od prošle godine, ali da može biti promjena.

"Ja imam cijene od prošle godine, ali hoće li biti rasta cijena ne zavisi od mene, već od nabavke. Boriću se da izdržim ovako dok budem mogao. Ne mogu obećati da neću mijenjati cijene", rekao je Niklanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije