Crna Gora: Počeli prijevremeni parlamentarni izbori

Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Počeli prijevremeni parlamentarni izbori

U Crnoj Gori u nedjelju su otvorena birališta na prijevremenim parlamentarnim izborima, koji su zakazani na inicijativu opozicije. Ona je zahtijevala skraćenje mandata postojećeg parlamenta za godinu dana.

Na osmim izborima od uvođenja višestranačne vlasti u Crnoj Gori, a drugima nakon neovisnosti, osamdeset i jednog zastupnika u crnogorskom parlamentu bira oko 500 000 punoljetnih građana Crne Gore, što je za 8 000 više nego na prošlim izborima.

Birači odlučuju o zastupnicima sa 16 izbornih lista koje je predalo sedam koalicija i devet samostalnih stranaka.

Na temelju ispitivanja javnog mnijenja koalicija "Europska Crna Gora" koju predvodi čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i aktualni premijer Milo Đukanović, a u kojoj su još Socijaldemokratska partija (SDP), Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Bošnjačka stranka (BS), mogla bi osvojiti apsolutnu većinu, odnosno gotovo 52 posto glasova. Na drugom bi mjestu, procjenjuje se, trebala biti Socijalistička narodna partija (SNP) s oko 17 posto osvojenih glasova, a na trećem Nova Srpska demokracija (NOVA), koja bi trebala dobiti povjerenje 12 posto birača. Po tim prognozama, Pokret za promjene (PZP) čelnika Nebojše Medojevića, donedavno najjača opoziciona stranka, a nastupa samostalno, bilježi velik pad i predviđa se da će osvojiti samo oko šest posto glasova.

Na rubu izbornog praga od tri posto oporbena je koalicija Liberalne partije i stranke Demokratskog centra (DC) "Za drugačiju Crnu Goru", dok bi najveće iznenađenje trebala biti Stranka penzionera i invalida (SPI), koju podupire 3,5 posto birača.

Na izbornoj listi nalaze se još koalicija "Bošnjaci-muslimani zajedno", Bošnjačke demokratske stranke i Stranke muslimana u Crnoj Gori. Stranke srpskoga bloka izlaze na izbore predstavljene na četiri liste. Socijalistička narodna partija (SNP), koja je bila dominantno prosrpska stranka i koja se nastoji okrenuti građanskoj opciji, nastupa samostalno. Albanske stranke predale su čak pet lista, dvije koalicije i tri samostalne stranke.

Tako veliki broj izbornih lista i nemogućnost ujedinjenja opozicije, po procjeni analitičara, daje velike izglede trenutačno vladajućoj koaliciji Mila Đukanovića da i dalje zadrži vlast.

Izbore će pratiti 1.210 stranih i domaćih promatrača. Najviše stranih promatrača, njih 126 bit će iz Promatračke misije OESS-a, a izbore će nadzirati još i predstavnici Vijeća Europe, veleposlanstava i inozemnih nevladinih promatračkih organizacija. Očekuje se tradicionalno visok odziv birača, više od 70 posto.

Prvi višestranački izbori za Skupštinu Crne Gore održani su u decembru 1990. i na njima je pobijedio Savez komunista Crne Gore (SKCG), stranka koja će poslije promijeniti ime u Demokratsku partiju socijalista (DPS).

Fena/jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije