Branimir Glavaš u istražnom zatvoru može biti do maja 2016. godine

Radiosarajevo.ba
Branimir Glavaš u istražnom zatvoru može biti do maja 2016. godine

Određujući 5. maj iduće godine kao krajnji datum do kojega Branimir Glavaš može ostati u istražnom  zatvoru Vrhovni je sud, u skladu sa zaključkom Ustavnog suda, vodio  računa o načelima razmjernosti i zabrane diskriminacije, ali i vremenu koje su u zatvoru proveli Glavaševi suosuđenici u slučajevima "garaža" i "selotejp", kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda, pojašnjavajući odluku prema kojoj Glavaš i dalje ostaje 'iza rešetaka'.  

"Novom odlukom Vrhovnog suda istražni zatvor je određen protiv Branimira Glavaša do 5. svibnja 2016. U obrazloženju svoje odluke  Vrhovni sud se referirao na odluku Ustavnog suda smatrajući da je Ustavni sud prvenstveno i konkretno ukinuo njihovu odluku samo u  dijelu koji se odnosi na određivanje odnosno neodređivanje krajnjeg roka trajanja istražnog zatvora", izjavio je Devčić, prenosi Hina.   

Pojasnio je da se u tom smislu Vrhovni sud referirao na načela razmjernosti te zabrane diskriminacije na koju je uputio Ustavni sud,  ali i na kazne ostalih Glavaševih suosuđenika za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku tokom Domovinskog rata.  

"Nastavno je u obrazloženju rečeno da u odnosu na ostale suoptuženike i u odnosu na sankcije odnosno kazne zatvora koje su njima izrečene, a stavljajući to u srazmjer s vremenom koji su oni proveli na izdržavanju kazne zatvora nakon što su pušteni na uvjetne otpuste, došli su upravo do navedene brojke odnosno datuma 5. svibnja 2016. godine što bi po njima bilo srazmjerno pretpostavljenoj sankciji u odnosu na težinu kaznenog djela i potrebu određivanja istražnog zatvora", kazao je Devčić.  

Dodao je i da je istovremeno na Županijskom sudu u ponedjeljak primljen i podnesak odnosno prijedlog Glavaša i njegovih branitelja  da mu se ukine istražni zatvor "s obzirom na to da se nalazi u teškom zdravstvenom stanju".  

U podnesku je istaknuto da je pravo na život, kao temeljno ljudsko pravo, regulirano hrvatskim Ustavom, ali i konvencijskim pravom te da je ono iznad ovih svih drugih zapreka, odnosno ograničenja njegova prava na slobodu, zbog čega bi istražni zatvor trebalo ukinuti.  

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda o tom će prijedlogu odlučivati sutra u podne, javlja Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije