Aplikacija BiH za NATO značila bi novu fazu sigurnosti regiona

Anadolija
Aplikacija BiH za NATO značila bi novu fazu sigurnosti regiona
U Budvi je danas u toku drugi dan Foruma To Be Secure (2BS), na kojem se raspravlja o najvećim izazovima i prijetnjama po međunarodnu i regionalnu bezbjednost u ovoj deceniji.

Bosna i Hercegovina i Makedonija bi mogle slijediti primjer Crne Gore kada je u pitanju put u NATO, a aplikacija BiH za NATO značila bi novu fazu sigurnosti regiona, poručili su danas u Budvi predsjednici Crne Gore, Hrvatske i Slovenije Filip Vujanović, Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor, javlja Anadolu Agency (AA).

Na danas održanoj predsjedničkoj diskusiji na temu "Zajednička bezbjednost - zajednička odgovornost", gdje su svoje učešće imali predsjednici Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, govorilo se o putu Crne Gore u NATO, kao i o potencijalnom budućem članstvu BiH i Makedonije.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da je ovo period sa brojnim globalnim izazovima, ali da je važno da Crna Gora što prije postane članica NATO-a.

„I da se pokaže da se poštuju i prihvataju reforme u oblasti odbrane. Ovo je snažna inicijativa BiH i Makedoniji, kako bi cijeli region koji ima aspiraciju prema NATO-u bio u njemu. BiH i Makedoniji želim uspjeh, i želim da primjer Crne Gore bude dobar primjer svima“, rekao je Vujanović. 

Predsjednik Slovenije Borut Pahor istakao je da je vrlo radostan što će Crna Gora uskoro dobiti poziv za punopravno članstvo u NATO.

„Mislim da je jako važno kako će ići proces ratifikacije. Slovenija će to uraditi u junu. Od velike je važnosti da svih 28 zemalja što prije završi to pitanje“, rekao je Pahor.

On je još istakao da apsolutno poštuje odluku Srbije da ne aplicira za člantsvo u NATO-u, "kao što i poštujem odluku Crne Gore da aplicira za NATO." 

„Prije nekoliko godina sam mislio što i danas mislim, da bi od velike bezbjednosne važnosti bila odluka Bosne i Hercegovine da aplicira za NATO. Aplikacija BiH bi značila jednu novu fazu sigurnosti cijelog regiona“, rekao je Pahor.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istakla je da u NATO-u nema malih država i da je svako veliki onoliko koliko radi.

„Počnite razmišljati sada što je to konkretan crnogorski doprinos, po čemu će Crna Gora biti prepoznatljiva i cijenjena i bitna da pruži odgovore kada se bude raspravljalo za okruglim stolom u NATO-u, a kasnije i u EU“, rekla je hrvatska predsjednica.

Dotakla se i podrške javnosti kada je u pitanju članstvo Crne Gore u NATO.

„U Hrvatskoj smo imali slične probleme. Podrška za članstvo u NATO u jednom trenutku je bila 30 odsto. Snažnom kampanjom tu podršku smo podigli na 70 odsto. Onda smo se suočili sa mnogim predrasudama i razgovarali s građanstvom. Znam da ovdje postoje osjećaji koji su vezani za nedavnu prošlost. Mislim da se treba okrenuti budućnosti i raspršiti one predrasude koje su bile kao i u Hrvatskoj, da će NATO otvarati baze u Crnoj Gori. To su sve predrasude. Ali isto tako i međunarodna zajednica mora shvatiti da ono što se dogodilo u Hrvatskoj, da je prava podrška članstvu u NATO uslijedila tek nakon ulaska Hrvatske, i kada su građani u praksi shvatili da su to samo predrasude, i da Hrvatska od članstva u NATO ima samo prednosti“, kazala je Grabar-Kitarović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije