Stanari zabrinuti: "Tone" zgrada u sarajevskom naselju Grbavica

J. Ć.
Stanari zabrinuti: "Tone" zgrada u sarajevskom naselju Grbavica
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Dugogodišnji stanari sarajevskog naselja Grbavica, u ulici Behdžeta Mutevelića na brojevima od 33 do 41, tvrde da zgrada "tone".

Kako doznajemo od stanarke Alme Šuman, zgrada je izgrađena početkom '60-ih godina prošlog vijeka i položajem se nalazi uz sarajevsku ulicu Zvornička.

Tokom ratnih dejstava, kao i ostale zgrade, pretrpjela je određeni stepen oštećenja, a nakon rata na zgradi je izvedena nadogradnja dvoetažnih stanova, što je, tvrde stanari, ubrzalo propadanje zgrade i niz drugih problema.

"Pojavilo se pucanje zidova, vlaga, problemi s električnim instalacijama, vodovodno-kanalizacionim instalacijama, a neki stanari su imali probleme i s plinskim instalacijama“, rekla je Šuman za portal Radiosarajevo.ba.

Kazala je kako se tadašnja predstavnica stanara Razija Džino, u ime stanara, još 2013. godine obraćala MZ “Grbavica 2“ te nadležnim općinskim službama sa zahtjevom za ugradnju termofasade i ukazala je na probleme vezane za zagrijavanje zgrade, kao i na činjenicu da u zgradi ima 60 stambenih jedinica i oko 250 stanara od kojih značajan broj pripada socijalno ugroženoj kategoriji, tj. riječ je o penzionerima i nezaposlenim licima.

Do danas stanarke i stanari iste nisu dobili odgovor

"Upravitelj zgrade je firma Oki koju sam još prošle godine kontaktirala sa zamolbom da stručna lica ispred firme izađu na teren i sačine zapisnik, obrazloživši im problem. Rekli su da će poslati osobe koje su za to zadužene, međutim, niko se još nije pojavio“, ustvrdila je Alma, dodavši da su u neporednoj blizini zgrade u ulici Zvornička počeli pripremni radovi za izgradnju Južne longitudinale.

"Stanari imaju opravdan strah od daljeg propadanja zgrade s obzirom na radove koji će se u neposrednoj blizini izvoditi, te žele da ljudi od struke izađu na teren i izvrše potrebne radnje koje bi osigurale zgradu od daljih oštećenja i zaustavili postojeća“, naglasila je Alma Šuman.

Tim povodom kontaktirali smo i upraviteljsku kuću OKI.

Prema riječima tehničkog direktora Almira Agića, ekipe su poslane na teren kako bi sačinile zapisnik.

"Zgrada je poprilično stara, pretrpjela je tokom rata određeni stepen oštećenja. Smatram da izvođači građevinskih radova nisu smjeli izvoditi nadogradnju dvoetažnih stanova. Druga etaža je samo ubrzala i doprinijela njenom propadanju“, kazao je za portal Radiosarajevo.ba Agić.

Inače, Agić je mišljenja da je najveći krivac za propadanje stambene zgrade izvođač građevinskih radova nadogradnje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije