Sarajevo, Zenica i Tuzla i dalje zavijeni u smog i prljavštinu

Radiosarajevo.ba
Sarajevo, Zenica i Tuzla i dalje zavijeni u smog i prljavštinu

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Tuzli i Zenici koncentracije zagađenja zraka se svakodnevno povećavaju.

Jučer je na mjernoj stanici u naselju Otoka koncentracija ugljenmonoksida u zraku iznosila 11.000 mikrograma po kubnom metru, dok je dan ranije iznosila 10.000 mikrograma. U kritičnom stepenu zagađenja je i koncentracija čestica prašine i čađi u zraku.

Zagađenje zraka u BiH može potrajati i tri sedmice

Šta je to zagađenje lebdećim česticama?

Eko akcija: Zagađenje kritično, mjere još kritičnije

Uprkos zagađenju: Ništa od ranijeg završetka škole

"Na Otoci imamo najveći problem, jer uvijek imamo prekoračenja vrijednost ugljenmonoksida, posebno u jutarnjim satima", rekao je za Radiosarajevo.ba Enis Omerčić iz Odsjeka za kvalitet zraka Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Sumpordioksid i azotni dioksid jučer su u Sarajevu  izmjereni u prekomjernom stepenu zagađenja.Višednevne kritične koncentracije zagađenja zraka se povećavaju i u Zenici i Tuzli.

"U Zenici su kritične koncentracije  prašine i sumpordioksida u zraku zabilježene na mjeraču u Tetovu, preko 500 mikrograma po metru kubnom", rekao nam je Omerčić. 

U Tuzli je jučer zbog emisije sumpordioksida zagađenje zraka bilo kritično, dok je ugljenmonoksid izmjeren u prekomjernom stepenu koncentracije. 

Omerčić je dodao da se ne očekuje znatniji pad temperatura i vjetar, pa bi se ovakvo stanje moglo zadržati još neki period. 

Zagađenje nije 'palo s neba'

Sarajevo je ovih dana zagađeno deset puta više u odnosu na maksimalno dozvoljene vrijednosti i takvu zagađenost evropski gradovi ne poznaju. Ovakvu zagađenost poznaje samo Kina, izjavio je za Fenu predstavnik nevladine organizacije Eko akcija Anes Podić.

On kaže kako zagađenje nije palo s neba jer ova epizoda traje još od 1. decembra, a vlasti su tek 20. decembra izašli s mjerama. 

"I onda kad su izašli, nisu htjeli da priznaju kojih je razmjera zagađenje. Umjesto da se učini nešto radi zaštite zdravlja stanovništva kao što je urađeno u Skoplju, da trudnicama i starijim zabrane da dolaze na posao, da se zatvore škole i slično, u Sarajevu je donesen niz mjera koji neće imati nikakvog efekta", smatra Podić. 

Sarajevu trebaju dugoročne akcije i planovi te da se radikalno izmijeni pristup ovom problemu. 

"Nevladin sektor može samo da tjera vlast da radi svoj posao. Mi pokušavamo da objasnimo razmjere ovog problema, jer mnogima nije jasno kakve posljedice može izazvati ovakvo zagađenje", kazao je Podić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije