Sarajevo: Povećan broj pacijenata uslijed nestabilnog vremena

Anadolija
Sarajevo: Povećan broj pacijenata uslijed nestabilnog vremena
Nestabilno vrijeme u BiH posljednjih dana praćeno jakom grmljavinom i obilnim kišama kao i velikim temperaturnim razlikama u kratkim vremenskim intervalima normalna su pojava koja će se, prema očekivanjima meteorologa, nastaviti i u augustu.

Sarajevo je prošle srijede u predvečerje zahvatilo nesvakidašnje olujno nevrijeme praćeno jakom grmljavinom i gradom, a uslijed jake i obilne kiše brojne saobraćajnice i objekti su poplavljeni. Nevrijeme je povremeno izazivalo i prekid električne energije.

Slično vrijeme nastavilo se i narednih dana, praćeno crnim oblacima, jakim vjetrom i grmljavinom koja je skoro pa potpuno isprazni gradske ulice.

Promjena vjetra sa visinom jedan je od glavnih uzroka nevremena koje se u kratkom vremenu, možda i do pet minuta, može razviti i tokom poprilično sunčanog i toplog ljetnog dana.

Izraženije grmljavinsko nevrijeme kakvo je u Sarajevu i drugim gradovima BiH zabilježeno proteklih dana, posljedica je sparine, kaže Damir Šantić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ).

"To se toliko brzo može desiti. Možete vidjeti nekada na nebu da jedan oblak ide u jednom smjeru, drugi u drugom. Razlika je u vjetru i to dovodi do rotacija, tako se stvaraju vrtložne struje odnosno tornada. Promjena smjera vjetra sa visinom zove se poticajnom energijom,  što je više vlage i što je toplije, to su parametri da bude grmljavinskog nevremena", pojasnio je Šantić. 

Atmosfera je nečista, kako kaže, stoga je za očekivati da i kiša bude sadržajnija prašinom. BiH trenutno nije zahvaćena oblacima prašine iz Sahare kao što je to bio slučaj početkom proljeća.

Kada je riječ o jakoj grmljavini i kiši, u BiH ono će se zadržati i do kraja augusta kada će biti rijetkih sunčanih intervala.

"Bilo je promjenjivo vrijeme, a za očekivati je tako da će biti i ovog mjeseca. Bit će otprilike tri dana sunčano, onda opet u subotu prolazak fronte sa zapada u centralnom dijelu Evrope preko Balkana, donijet će padavine. Sredinom mjeseca očekujemo više kiše u BiH. Za ovaj mjesec nije za očekivati više od tri do četiri dana stabilnog vremena, bit će dosta padavina. To je sasvim uobičajeno, pogotovo što se tiče sunčanog vremena, jer dosta je vlage. Ne možemo očekivati puno sunčanog vremena. Sada će malo više ugrijati, bit će puno vruće narednih dana, ali u subotu već padavine. Bit će kiše, pljuskova i grmljavine i ona opet stabilizacija", dodaje Šantić.

Prema njegovim riječima, ljetne temperature nisu više u odnosu na prosječne i kreću se u granicama normalnog.

Uslijed nestabilnog vremena Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo ima više pacijenata nego što je uobičajeno, tvrdi doktorica Melita Stanić specijalista urgentne medicine.

"Sigurno da se ovo vrijeme održava na stanje pogotovo hroničnih pacijenata.  To su pacijenti sa problemima u smislu reumatskih promjena, hipertoničari, opstruktivci, nešto intenzivniji jeste odziv pacijenata koji dolaze u našu prijemnu ambulantu i koji zovu naš dispečerski centar", ističe Stanić.

Prema njenim riječima, pomenutim pacijentima savjetuje se da se pridržavaju uputa svog porodičnog ljekara, uzimanje redovne terapije, ne izlaganje ekstremnom fizičkom naporu, odjevanje prirodnih vlakana te izbjegavanje boravka na sunčanom vremenu od 10 do 16 sati.

Kada je riječ o udarima groma, Stanić dodaje kako nisu zabilježeni takvi slučajeva proteklih dana što svakako. 

"Po izvještaju koji imamo, nema informacija o udarima groma. Ono što ljudi znaju, što su im pričali dede i nane, da izbjegavaju boravak na otvorenom kada je grmljavina, posebno na visinama gdje nema objekata ni gromobrana. Udar groma može dovesti do težih posljedica", zaključuje Stanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije