"Promijeni svoj dio svijeta" - poruka je IT seniora

Radiosarajevo.ba
"Promijeni svoj dio svijeta" - poruka je IT seniora
Foto: Radiosarajevo.ba / Centar za zdravo starenje

Nastojeći poboljšati kvalitetu uživota osobama treće životne dobi Centar za zdravo starenje proveo je projekat informatičkog opismenjavanja njihovih korisnika pod nazivom „IT seniori za dostojanstveno starenje“.

Kako je za Radiosarajevo.ba izjavila Minela Ferić iz Centra za zdravo starenje cilj projekta je da osobe treće životne dobi nauče koristiti računare, tablete i pametne telefone kako bi olakšali komunikaciju s prijateljima, djecom, rodbinom koja se nalazi van BiH, a ujedno da obogate i društveni život te samim tim i smanji društvena izolacija. Istovremeno usvajanjem novih znanja mogu pratiti događanja i inicijative unutar svoje lokalne zajednice i direktnije učešće u radu lokalnih zajednica.

 Centar za zdravo starenje  - undefinedFoto: Radiosarajevo.ba:  Centar za zdravo starenje

Nakon završene obuke predstavnici Centra za zdravo starenje organizirali su i dodjelu certifikata polaznicima kursa i ujedno svojim stalnim članovima.

Ramić Fatima Beba jedna je od članica Centra koja je uspješno završila kurs informatičkog opismenjavanja. Gospođa Ramić kao i njena kolegica Marica Kučević iskoristila je priliku da nauči ili unaprijedi svoje vještine korištenja računara, tableta pa i mobitela.

„Ovaj kurs je bio neophodan za većinu članova od mene pa na dalje. Sada možemo koristiti internet, sada možemo pretraživati, koristiti društvene mreže. Mnogo nam je pomogao“, rekla je Fatima Ramić.

Kurs računara mi je dao solidno znanje u korištenju računara, a korist možemo posmatrati s različitih strana od toga da možemo pratiti rad naših unuka na računaru i na neki način to kontrolista do komunikacije s djecom, rodbinom i prijateljima koji nisu u Bosni i Hercegovini. Također, sada je jednostavno pronaći odgovor na neka pitanja, tražiti recept...Inače moj moto je promijeni svoj dio svijeta. I ovo je jedan od načina, rekla je aktivna članica Centra Enisa Čučilović.

Projekat je finansirala Evropska unija u suradnji s Udruženjem Društvo za psihosocijalnu pomoć i razvijanje dobrovoljnog rada Osmijeh – Gračanica.

 Centar za zdravo starenje  - undefinedFoto: Radiosarajevo.ba:  Centar za zdravo starenje
Partnerstvo za javno zdravlje ima višegodišnje iskustvo u educiranju osoba treće životne dobi u korištenju računara. Pored ovog kursa u Centru se odvijaju i brojne druge radionice i kursevi, a krajnji cilj je zadovoljstvo korisnika i dostojanstveno starenje, poručuju iz Centra.

Trenutno u Sarajevu postoje četiri Centra za zdravo starenje: Novo Sarajevo - Hrasno, Velešići, Centar i Stari Grad, a do kraja godine planirano je otvaranje još dva i to na Čengić Vili i Koševskom Brdu.

„Bitnost postojanja obih centara je velika iz razloga što u svijetu postoji problem starenja. Veliki procenat je starijih osoba za koje se mora nešto poduzeti. Centri za zdravo starenje nude aktivnosti koje će poboljšati kvalitetu života. Aktivnim starenjem do što duže samostalnosti i prevencije različitih oboljenja. Rađaju se nova prijateljstva, sreću se školski drugovi i mnoge druge aktivnosti koje su usmjerene prema interesima članova. Najveći problem ove populacije je usamljenost i zapostavljenost u društvu, što centri svojim radom nastoje prevazići“, poručuju iz Centra.

Cilj centara je da se očuva kvalitet, promoviše zdrava ishrana, fizička aktivnost kroz svakodnevnu gimnastiku, uče strani jezici, računarske vještine, a tu su i kreativne radionice, muzičke sekcije, druženje, zabava, proslave rođendana, vjerskih državnih i drugih praznika, izleti i slično.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije