Projekt Actopolis: Razmišljajte i stvarajte u parku Hastahana

Radiosarajevo.ba
Projekt Actopolis: Razmišljajte i stvarajte u parku Hastahana
/ Općina Centar
Na prostoru Hastahane na Marijin-Dvoru u Sarajevu otvoren je projekt Actopolis koji će trajati do 22. jula ove godine.

Riječ je o transnacionalnom projektu Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine, u kojem osim Sarajeva učestvuje još šest evropskih gradova. Cilj ove kulturne manifestacije je da kroz interaktivne multimedijalne programe, urbane instalacije i performanse, pokrene dijalog i razmišljanje, razmjenu mišljenja i ideja o značenju i transformaciji, ali i povijesti, sadašnjosti i budućnosti grada.

Projekat je otvorio načelnik Općine Centar Dževad Bećirević tako što je u ponuđenoj aplikaciji Sarajevo Cloud oblikovao svoju viziju Hastahane i odštampao sliku svog viđenja ovog parka.

Charlotte Hermelink, direktorica Goethe-Instituta BiH i Odjela kulturnih programa pojasnila je koncept projekta, naglasivši da je osnovni njegov cilj potaknuti građane i građanke da učestvuju u oblikovanju gradskog prostora. 

Pod vodstvom kustosice Danijele Dugandžić tri umjetnička kolektiva u Sarajevu intenzivno su se pozabavila pitanjem značaja, historije i budućnosti javnog prostora. 

Autorica Sarajevo Albuma je Armina Pilav, a njen tim čine Katarina Bošnjak, Haris Sahačić i Roberto Vertieri. Sarajevo Album želi prikupiti priče koje su povezane s nekim mjestima i koje tim mjestima vraćaju njihov značaj.

Lana Čmajčanin i Bojan Stojčić autori su Zelenog paviljona, projekta koji ne želi kao umjetnička instalacija tek podsjećati na izgubljeno „mjesto umjetnosti“, već kao samostalno umjetničko djelo predstavlja metaforu za to kako umjetnost može i treba „srastati sa i širiti se“ javnim prostorom. Zeleni paviljon se nadovezuje na ideju Umjetničkog paviljona koji je izgradio arhitekt Jahiel Finci u 1950-im godinama i koji je srušen u 1970-im godinama pod nerazjašnjenim okolnostima. 

Projekt Sarajevo Cloud autora Asmira Mutevelića, Kenana Vatrenjaka, Vedada Islambegovića i Ibrice Jašarevića je multimedijalna instalacija koja sakuplja individualne vizije za Hastahana park koristeći fizički prostor i proširenu stvarnost. 

Sarajevo-Cloud je aplikacija koju posjetioci Hastahane mogu skinuti na svoj mobilni telefon. Ova aplikacija korisniku na raspolaganje stavlja različite elemente za oblikovanje (drveće, klupe, fontane i drugo), s kojima svaki građanin može oblikovati „svoju“ viziju tog mjesta. Sve prikupljene slike će biti odštampane i prezentirane na izložbi koja će kontinuirano rasti. Ovo će učesnicima omogućiti ne samo da formuliraju vlastite predstave, već i da se upoznaju s predstavama drugih učesnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije