Heroj Šamarlić: Umjesto Olimpijade odabrao je BiH i za nju je dao život

L. R.
Heroj Šamarlić: Umjesto Olimpijade odabrao je BiH i za nju je dao život
Foto: Arhiv / Vinko Šamarlić
Duhom i tijelom, sposobnošću i hrabrošću, dobrotom i odanošću bio je primjer bosanskohercegovačkog specijalca.

Ovim riječima prijatelji opisuju Vinka Šamarlića, heroja odbrane Sarajeva koji je poginuo 8. juna 1992, boreći se za jednu, nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu.

Rođen 8. marta 1964, u Crkvici kod Zavidovića gdje je završio osnovnu školu, Šamarlić je u Sarajevo došao kao tinejdžer, upisavši Srednju policijsku školu nakon koje postaje policijski službenik. Specijalac postaje 1985, kada dolazi na funkciju komandira borbene jedinici s činom kapetana.

"Sjećanje na Vinka uvijek probudi posebne emocije. U svojoj karijeri imao sam priliku dva puta boriti se s njim i oba puta sam izgubio. Način na koji se on borio teško je opisati riječima. Bio je vrhunski džudo borac i istinska ljudska veličina", govorio je za njega prof. dr. Husnija Kajmović, šef Katedre borilačkih sportova Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo.

Gradeći karijeru "momka u crnom", Šamarlić je bio i istaknuti džudista kluba Željezničar, s kojim je osvojio brojne medalje i koji ga je odveo do mjesta reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Ovaj specijalac 1992. godine osvojio je normu koja mu je garantirala mjesto u Barceloni, na Olimpijskim igrama. Dobio je bio i saglasnost vojnih šefova da otputuje s prvih borbenih sarajevskih linija, priprema se za Olimpijadu i ode u Španiju.

"Zahvaljujući pokojnom Vinku i istinskim patriotima, Bosna i Hercegovina je opstala, kao i grad Sarajevo u kojem je on živio i za koji je dao svoj mladi, junački život. Bio je izvanredan sportista i neustrašivi borac", poruka je dr. Branislava Crnogorca, selektora džudo reprezentacije BiH.

No, Šamarlić je to odbio, odlučio je ostati uz svoje saborce iz Specijalne jedinice MUP-a BiH, Odreda Bosna. Nažalost, ova odluka koštat će ga života. Šamarlić je poginuo 8. juna 1992, tokom čuvene bitke za Hrasno-Brdo i dan prije odlaska olimpijske ekipe u Barcelonu.

"Pripadnik Specijalne jedinice MUP-a BiH, džudista, poluteška i teška, jučer poginuo, bitka odsudna. Vinko Šamarlić vodio je mnoge borbe, bacao mnoge protivnike, zaradio silne titule. Bio je višestruki juniorski i seniorski prvak Jugoslavije dok još nije bila bivša. Prije dvije godine osvojio veliki A internacionalni turnir u Istanbulu. Za jučerašnju borbu se nije posebno pripremao. Nije se nadao zahvatu iz potaje. Nažalost, smrt nikada ne pobjeđuje na poene. Ipon, to je uvijek kraj borbe, ma koliku ti razliku u poenima do tada imao. Neravopravna borba između smrti i Šamarlića završena je iponom u korist domaćina. A smrt nam je ovih dana svima domaćin. Takmičimo se na njenom terenu i prema njenim pravilima“, komentirao je tada Budo Vukobrat, BHT.

Izvlačeći ga, na Hrasno-Brdu, poginuo je Šibenčanin Valentin Ševerdija. Ovaj Hrvat prvo je izvukao kolegu Vinka, a onda se vratio po ranjenog druga. Snajperista ga je, zabilježio je tada novinar Oslobođenja, pogodio u srce. Ševerdija je, svaki dan kad bi došao u stanicu, govorio: „Kad dobijemo ovaj rat, odmah idem u Šibenik.“

U potresnoj izjavi, Vukobrat je dodao: „Šamarlić je bio u punoj ljudskoj i takmičarskoj zrelosti, 28 godina. Imao je čedo od dvije godine, silne drugove i prijatelje. Znao je razlikovati zagrljaj od zahvata. Znao je s kim i uz koga valja stati.“

U znak sjećanja na heroja odbrane Bosne i Hercegovine, u sarajevskom naselju Dobrinja jedna ulica nosi njegovo ime, a Džudo klub Željezničar tradicionalno organizira Memorijalni turnir "Vinko Šamarlić".

Posthumno je odlikovan i "Zlatnom policijskom zvijezdom", "Medaljom za hrabrost" i "Ordenom zlatnog grba sa mačevima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije