Od Širokače i Bistrika do Kovača i Vratnika: Kroz sarajevske mahale osjeti se miris i draž ramazana

Radiosarajevo.ba
Od Širokače i Bistrika do Kovača i Vratnika: Kroz sarajevske mahale osjeti se miris i draž ramazana

Poseban je to osjećaj i miris koji se osjeti u zraku... Svake godine najodabraniji mjesec u godini za muslimane – ramazan, dočekan je s nestrpljenjem i velikim ushićenjem. 

Ove godine prvi dan ramazanskog posta je u četvrtak, 18. juna. Prvog dana sehur je u 2:27 sati, a iftar u 20:37 sati. 

Muslimani već uvelike obavljaju posljednje pripreme za ovaj odabrani mjesec. Značaj se svakako pridaje čistoći kuće i mahale, a čiste se i džamije, mesdžidi. Inače, ovo je period u kojem se suzdržava od jela, pića, seksualnih odnosa, ružnih riječi i ponašanja, kao i ostalih stvari zabranjenih u islamu. Ovo je još i mjesec pročišćenja, s obzirom na to da duh postaje bolji, a tijelo se zdravije osjeća. 

Svi koji obilježavaju ovaj veliki i odabrani mjesec, tada osjećaju posebne emocije i raduju se svakom sehuru (početak posta) i iftaru (kraj posta). Kažu, lijepo se osjećaju tada, sve je drukčije i sve se radi s lakoćom.

Za sehur se ne pripremaju mnogo bogata i velika jela, ali svakako su pravljena s ljubavlju. Inače, praksa je da se tokom dana ne obavljaju teže fizičke aktivnosti, niti da se (u vrijeme ljetnih dana), ne izlaže previše suncu, upravo zbog velikog broja sati posta.

Iftar je opet nešto posebno za svakog ko ovaj mjesec osjeća bliskim. Somuni, topa, tradicionalna bosanska slana i slatka jela, nezaobilazni su za svaku sofru. Iftar se obično priprema dva ili tri sata prije, jer je svaki detalj bitan, naročito ako ste nekoga tu noć pozvali da zajedno iftarite.

Sarajevske mahale za vrijeme iftara imaju posebnu draž, poseban je ćeif djeci ići po somune, a ni onim starijim nije mrsko. Od Širokače, Bistrika i Baščaršije, do Kovača i Vratnika su pekare s pravim, ramazanskim somunima s ćurekotom. 

Dok djeca nestrpljivo čekaju u redu za somune i odbrojavaju do pucnja topa s Bijele tabije, mame, sestre i nane pripremaju najljepša ramazanska jela.

Druženja nakon iftara su također dio cijelog rituala. Od iftara do teravih-namaza su dva sata, a za to vrijeme pije se kafa i jedu tokom dana pripremljeni kolači (baklave, ružice, kadaif). Poslije se klanja teravih-namaz, a dugo u noć vrijeme se provodi u ibadetu, obično tako dočekujući sehur.

Kruna posta i ramazana je Ramazanski bajram, koji je ove godine u petak 17. jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije